Caz ve klasik müzik dinlemiyormuşuz!

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Radyo 3’ün 80 vericisinin başka radyo kanallarına aktarılmasının nedeninin, nüfusun yüzde 96,2’sinin caz müziğini, yüzde 92,3’ünün klasik müziği dinlememesi olduğunu söyledi. Biz de soL olarak konuyla ilgili müzik yazarı Murat Beşer ve bir Radyo 3 çalışanının görüşlerini aldık.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, RTÜK tarafından yapılan bir araştırmayla caz ve klasik müzik yayınlarının dinlenmediğinin belirlendiğini bu yüzden Radyo 3’ün 80 vericisinin başka radyo kanallarına dönüştürüldüğünü ifade etti. Konuyla ilgili ise müzik yazarı Murat Beşer ve bir radyo-3 çalışanının görüşlerini aldık.

“Bir zihniyetin en çıplak hallerinden biri”
İbrahim Şahin’in açıklamasını değerlendiren Beşer, Klasik ve batı müziği yayını yapan TRT Radyo 3’ün durumuna ilişkin bir soru önergesine Bülent Arınç’ın, TRT genel müdürü İbrahim Şahin’den gelen tuhaf bilgilerle verdiği yanıtın, bir zihniyetin en çıplak hallerinden biri olduğunu söyledi.

İbrahim Şahin’in verdiği yanıtın ibretlik olduğunu vurgulayan Beşer şöyle konuştu: “Bunu hedefleyen zihniyete şu sorulmalı: Yıllarca bu kurumda kadrolaştınız, yıllarca yönettiniz. Bu kurumda bırakın caz, rock konserini, hayatında hiç tiyatroya gitmemiş yandaşlarınızı kültürden sanattan müzikten sorumlu yöneticiler olarak atadınız. Bu müziklerin dinlenmesi sevilmesi için ne yaptınız?”

“Gericilik adına tektipleştirme”
Özel bir kurumdan bahsedilmediğine de dikkat çeken Beşer, TRT’nin halkın vergisiyle ayakta duran bir kamu kuruluşu olduğunu ve kamu hizmeti yapmakla mükellef olduğunu söylerken konuşmasına şöyle devam etti: “TRT söz konusu müzik tarzlarını halka dinletmek ve sevdirmek gibi kültürel bir misyona sahip olmalıdır. Halk istemiyor diye kalite adına varsa yok etmeye yeltenen bir zihniyet, okulları, müzeleri, sinema ve tiyatro salonlarını da kapatır. Bu gericilik adına bir tektipleştirmedir.”

“İbrahim Şahin’in skandal yanıtı”
“Radyo dinleme eğilimleri-2 başlıklı araştırmaya göre nüfusun yüzde 96,2’sinin caz müziği, yüzde 92,3’ünün klasik müziği, yüzde 82,2’sinin yabancı rock müziği dinlemediği belirlenmiştir. Bu nedenle, dinleyici eğilimleri ve kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda son üç yıl içerisinde yaklaşık 80 adet Radyo-3 vericisi yeni açılan TRT-Türkü, TRT-Nağme, TRT-Radyo Haber ve TRT Radyo-6 kanallarına dönüştürülmüştür.”

“Dinleyicilerin tepkisi çok değerli”
İsmini vermek istemeyen bir radyo-3 çalışanı ise, “Yaşanan sürece karşı asıl önemli olanın radyo-3 dinlemek isteyen ama vericiler kaldırıldığı için dinleme olanağını yitiren dinleyicilerimizdir. Radyo-3’ün Kars’taki İnsanlık Anıtı ya da Atatürk Kültür Merkezi muamelesi görmemesi için tek çözüm dinleyicilerimizin değerli tepkisidir” dedi.

“Radyo 3 solmasın”
TRT’nin bu uygulamalarına karşı, ‘Radyo 3 solmasın’ adlı bir internet sitesi kuran dinleyiciler burada yaşananlara tepkisini gösteriyor. Grubun bir de Facebook sayfası bulunurken buradan kimi dinleyici tepkilerini soL Portal okuyucularıyla paylaşıyoruz:

Muhammed Polat
kayseridede radyo 3 ü dinleyemiyorum radyo 3 ü istiyorum sonbaharda dinlemesi daha bi keyifli oluyordu

Turgay Onan
Radyo 3 yayınlarının yurdun sadece bazı yörelerinden dinlenebilmesine imkan sağlanması, esas itibariyle Anayasa' nın temel hak ve özgürlüklerden eşit yararlanma ilkelerine ve de kamu adına yayın yapan TRT'nin tek taraflı belirlediği kıstaslarla evrensel müziğin toplumun sadece bazı kesimlerince dinlenebilmesine imkan tanıması, kanaatimce kendi yasal görevine / yetkisine de aykırı bir davranış biçimi olup, hukuki yollardan uğraşıldığı takdirde bu yönde tesis ettiği idari işlemin keyfilik yönüyle idari davasına konu yapılabileceği ve bu yönüyle iptal edilebileceği görüşündeyim.

Runa Orhon
radyo 3 ü daha önceleri radyodan dinlemek işkence idi, 2005 te şikayet için TRT ye telefon ettiğimde radyo 3 ü dijital ortamda dinleyebileceğimi söylediler, son 4 gündür kendi bilgisayarımdan radyo 3 e ulaşamıyorummm, ancak 7 saniye aynı melodi dinletiliyor veee sonu gelmez arabelleğe alma işlemi başlatılıyor. istek ve önerileiniz bölümüne defalarca yazdım ve hiç bir dönüş olmadı. az önce yayın şikayet bölümüne yazdım ve messenger in gerzek hata kodu iletisi ile şikayetimi gönderemedim. Bende RADYO 3 ü GÜÇLÜ OLARAK geri istiyorum.

Rezzan Atay
Konya'dayım ve Radyo 3 dinleyemiyorum. Ne yapmaya çalışıyorlar?

Arıçtan Tönük
‎88.2 frekansı İstanbul için değiştirilmeli,zira araba dışında evlerden dinlenemiyor.

Ayşe Hicran Özgür
radyo 3 dinliyorum...Reklamlara 1 yılı geçti sanki hala alışamadım.Kolay mı yıllar geçti onunla..."Dokunulmaz"ları vardır insanın memleketinde,şehrinde,evinde.Kendini güvende hissedersin onlarla,şu derin,büyüleyici,ama bir o kadar da tekinsiz evrende kendine küçük seçilmiş,uygun dal parçalarından,çerden çöpten bir yuva kurarsın...Bunu toplumlar da yapar...Benim yuvamın bir parçasıdır Radyo 3.Bir çok insan içinde öyle biliyorum.Bu yüzden, böylece reklam koyuvermeleri radyo3 'e işlerin bu memlekette ters gittiğini her seferinde bir tokat gibi yüzüme çarpıyor...Koşup kısıyorum mümkünse sesini...Sanki düşerken tutunduğum dalı sallıyor biri pervasızca...

(soL - Haber Merkezi)