Can Dündar'ın yeni ortağı Correctiv nedir?

Can Dündar’ın yeni internet gazetesi ozguruz.org’a dair haberler ortalığı kaplarken, yandaş medya “FETÖ'cülükle” bağ kurma çabasında. Oysa Can Dündar’ın ortaklarının destekçileri arasında oldukça dikkat çekici isimler var.

Veli Yazıcı

Can Dündar’ın genel yayın yönetmeni olduğu ozguruz.org yayın hayatına başlarken konuyla ilgili haberler de ortaya saçıldı. Yandaş medyanın “FETÖ'cü ortaklık”lara dikkat çekmeyi tercih ettiği girişimde, Dündar'ın yeni “gönüllü yayıncı” ortaklarının sponsorları arasında ağırlığı Alman medya kuruluşları/vakıfları oluştururken, uluslararası finans spekülatörü ve siyasi manipülatör George Soros'un Açık Toplum Vakfının da listede ismi geçiyor.

Özgürüz.org’da yeni girişimi tanıtmak amacıyla yayımlanan "Yola Çıkarken" başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

“CORRECTIV, medyada araştırmacı gazeteciliğin sembolü olmuş isimlerden biri… Hazırladıkları dosyalarla, Alman basınında haklı bir üne sahipler.
Şimdi Türkiye’den gelen bir avuç gazeteci, CORRECTIV ile birlikte, Almanya’da Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelmiş meslektaşlarıyla güçlerini birleştirerek ellerinden alınan kalemlerini, basın özgürlüğünü, halkın bilme hakkını, demokrasiyi savunmak üzere yola çıkıyor.
Yepyeni bir deneyim bu…

Çağımızda özgür düşüncenin asla susturulamayacağını kanıtlamaya çalışan bir inisiyatif…
Baskı rejimleri altında görev yapmaya çalışan diğer dünya medyasına örnek olmaya aday bir girişim…
Sansürsüz haberciliğin, cesur gazeteciliğin savunma hattı…
Farklı görüşten gazetecilerin, baskı altında gerçeği, mesleklerini, özgürlüklerini, ülkelerini savunma refleksi…
Bir uluslararası dayanışma örneği…”

Dündar ve arkadaşları, Türkiye’ye dair özel haberlerini paylaşacak ve bu girişimin Türkiye üzerine haberlerini Türkçe olarak sitelerinde yayımlayacak.

'BAĞIMSIZ YAYINCILIK PERİSİ' CORRECTİV NEDİR?

Correctiv girişiminin kurucusu Alman gazeteci David Schraven, Alman medyasının büyük oyuncuları için çalışmış, yöneticilik yapmış bir isim. Schraven ve bir grup gazeteci 2014’te “bağımsız gazeteciliğin, bağımsız gelir kaynağı olmalı” diyerek başlattıkları “araştırmacı gazetecilik” girişimine Correctiv adını veriyor. Correctiv Almanca, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde yayımlanıyor ve sitenin ünlendiği araştırmacı gazetecilik örnekleri Rusya’yı bol bol hedef almayı ihmal etmiyor. Correctiv'in “sadece bağımsız vakıflardan ve kişilerden aldığı bağışlarla ayakta kaldığını” söyleyerek oluşturduğu erdemli imaj için bağış yapan kurumların içlerinde Soros'un Açık Toplum Vakfının da bulunduğu uluslararası siyaset manipülatörü vakıflar olması dikkat çekiyor.

SOSYAL MEDYA VE 'GERÇEK HABER' İDDİASI

Bağımsız gazetecilik şampiyonu Correctiv’in yakınlarda gündeme gelmesinin nedeniyse sansür. ABD başkanlık seçimlerinin birçok sonucundan biri de Facebook’un bundan sonra paylaşılan haberlerin gerçekliğini kontrol edeceği bir yöntem üzerinde çalışacağını açıklamasaydı. Facebook’un bu amaçla anlaştığı kurum Correctiv. Şimdilik sadece Almanya’da uygulanacak yöntem bir çeşit ihbar butonu şeklinde çalışacak. Facebook’ta paylaşılan haberin gerçekliğine dair kararı Correctiv bünyesinde oluşturulan ekip verecek. Bu durum ise gazetecilik girişimininin para kaynaklarının sorgulanmasına neden oldu ve buradaki manipülasyonun boyutlarıyla ilgili çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELİYOR?

Correctiv’in mottosu “bağımsız gazeteciliğin bağımsız kaynaklara sahip olması gerektiği”. Bu nedenle bağımsız vakıf ve kişilerin destekleriyle ayakta kaldıklarını iddia ediyorlar. Girişimin en büyük destekçisi Brost Vakfı. Correctiv’in kurucusunun son çalıştığı medya grubuyla Brost ailesi arasındaki ortaklık da bağımsızlığın seyrine dair ipucu veriyor. Şirket “bağımsızlığının” göstergesi olarak 1000 avro üstü gelirlerinin listesini sitesinde yayınlıyor. Liste incelendiğinde daha “tanıdık” imzalarla da karşılaşılıyor. Deutsche Bank, Açık Toplum Vakfı, Alman RTL ve ZDF televizyonları, Google, Konrad Adenauer Vakfı...

Hükümet medyası “FETÖ'cü” yaygarasına devam ededursun. Sürgündeki Can Dündar’ın destekçileri arasındaki Alman sermaye kuruluşlarına ve Soros'la bağlantılı vakıflara dikkat etmek gerekiyor.