Çağdaş Gazeteciler Derneği : Kadir Bağdu'nun katilleri derhal bulunsun

Adana'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Azadiya Welad ve Özgür Gündem gazetesi çalışanı Kadir Bağdu için, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) bir açıklama yayınlayarak, katillerin derhal bulunmasını istedi.

Adana'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Azadiya Welad ve Özgür Gündem gazetesi çalışanı Kadir Bağdu için, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) bir açıklama yayınlayarak, katillerin derhal bulunmasını istedi.

ÇGD Genel Yönetim Kurulu'nun açıklaması şöyle

Azadiya Welad ve Özgür Gündem gazetesi çalışanı ve dağıtımcısı Kadri Bağdu –Adana-Seyhan’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.Motosikletten ateş açan saldırganlar kısa sürede kayıplara karıştı.

Bu saldırı özellikle 1990’lı yıllarda özellikle Kürt basınına yönelik olarak düzenlenen ve cezasız kalan siyasi cinayetler dönemine dönüş endişesini yaratmaktadır. Yeniden faili mechul Beyaz Toros cinayetleri dönemi hatırlatılmaktadır.

İktidar bu cinayetin sorumlularını derhal bularak adalete teslim etmelidir. Aksi takdirde katilleri koruyan makam durumuna düşecek, suça ortak olacaktır.
Son haftalarda gazetecilere yönelik saldırılar, ülke yöneticilerinin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik düşmanca tutumu, iktidar yanlısı kimi militan çevreleri cesaretlendirmektedir.

Gazeteci,yazar Aydın Engin ve Murat Belge’ye yönelik açık ölüm tehditleri bu kapsamda dikkati çekmektedir.

İktidara bağlı yargıda da aynı durum gözlenmektedir.Örneğin Milliyet gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş için, İzmir’de bir kadına karakolda yapılan işkence olayını haber yaptığı, bu yasa dışı olayı kamuoyuna duyurduğu için hakkında 6 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma açılmıştır.

Gerilimin ve savaş koşullarının yaşandığı Suruç başta olmak üzere sınır bölgesinde güvenlik güçleri gazetecilerin görev yapmasını kolaylaştırmakla görevli olduğu halde, meslektaşlarımızın çalışmalarını engellemekte, suç işlemektedir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak iktidarı gazetecilere yönelik baskıları, tehditleri durdurmaya, görevlerini özgürce yapmalarını sağlamaya, Kadri Bağdu’nun katilini bularak gerekli cezanın verilmesini sağlamaya davet ediyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği
Genel Yönetim Kurulu