BOYUN EĞME'den 15-16 Haziran özel sayısı: İşçiler var

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME yarın çıkacak 37'nci sayısında 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46'ncı yıl dönümünü "İşçiler var" manşetiyle selamlıyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME yarın çıkacak 37'nci sayısında 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46'ncı yıl dönümünü "İşçiler var" manşetiyle selamlıyor. 

BOYUN EĞME'nin yeni sayısı yarından itibaren meydanlarda, duraklarda, caddelerde, Nâzım Hikmet Kültür Merkezlerinde ve Komünist Parti bürolarında okurlarıyla buluşacak. 

Komünist Parti Merkez Komite imzasıyla yayımlanan "Sınıfa çağrı" başlıklı başyazının yer aldığı dergide öne çıkan konu, başlık ve yazarlar şöyle: 

1- Direnişin 46'ncı yılında işçiler direnişi ve mücadeleyi anlattı: Sınıfımızın onuruyla...

Büyük İşçi Direnişi 15 – 16 Haziran’ın 46. yıldönümünde işçi sınıfımızın farklı kesimlerinden komünist işçilerle görüşmeler yaptık. Çalışma koşulları, yaşam koşulları, işçi sağlığı-güvenliği ve barınma gibi konularda bildi klerini aktardılar. Komünist bir işçi örgütlenmesi için yaptıklarını ve yapılabilecekleri anlattılar. Bu sayımızda 6 sayfa ayırdığımız söyleşileri yine de kısaltmak zorunda kaldık. Tam hallerini soL Haber portalında bulabileceksiniz. 

2- İşçi sınıfı orta sınıfları püskürtmek zorunda (Kemal Okuyan) 

Türkiye’de elimizde toplumun en az yarısına yerleşmiş olan Erdoğan nefretini zengin sınıflara genişleten emekçi kesimlerin sayısını hızla artırmak zorundayız. Bu artış orta sınıfların tepkisini çekecek, rahatlarını kaçıran avamın kişilik kazanmasına huysuzluk edeceklerdir.

3- Berlin'in açığa çıkardığı 'sol nefret' (Osman Çutsay)  

Alınan karar Türkiye’nin üzerinde kurulduğu topraklarda bir büyük kırımın yaşanmış olduğunun tespiti anlamına gelmiyor. Tersine bu kırımı bu topraklara yaşatan bir geçmişin inkarı üzerine kurulu bir Cumhuriyet, “soykırımcıların çocukları” olarak damgalanıp hedefe konuluyor.

4- Veliler dışardan, liseliler içerden

Türkiye geçtiğimiz hafta birbirini tamamlayan, iki farklı eylem dinamiğine şahitlik etti. Sürmekte olan imam hatip dayatmasına karşı velilerin, mahallelilerin, öğrencilerin, eğitimcilerin mücadelesine bir de liselilerin isyanı eklendi . Gerici iktidara ve yandaş idareye karşı bildi riler yayınlayan liseliler, “kindar ve dindar” nesil değil, “direnen ve boyun eğmeyen” nesil olacaklarını ilan ettiler.

5- Hiç sömürenle sömürülen bir olur mu: Hepimiz aynı gemide miyiz? (İzmir İşçi Komitesi)

“Hepimiz aynı gemideyiz...” Sadece televizyonlarda değil, çalıştığımız işyerinde bu sözü patronlardan işitmeyenimiz var mıdır? Peki gerçekten öyle mi? Aslında yaşam hikâyemizin son 5 bin yılını saymazsak, geride bıraktığımız 2 milyon yıla baktığımızda öyle olduğunu söylesek pek yanılmış sayılmayız. Ama son 5 bin yılda biraz değişmiş hikâyemiz...

6- Britanya AB için referanduma gidiyor: Britanyalı komünistler ne diyor? (Ezgi Göksu) 

Britanya’da 23 Haziran’da gerçekleştirilecek referandumda halk, ülkenin Avrupa Birliği üyeliğinin sürmesi veya sonlandırılması için oy verecek.

7- İşçiyi işçi yapan partisidir (Özgür Şen)

Öyleyse parti yoksa, işçileşmeye müdahale edemiyorsa, işçi sınıfı da siyasal olarak yoktur. İşçi sınıfı ancak parti varsa bir sınıf olarak yeniden kurulabilir. Sınıf hiçbir problemini tek başına çözemez. Bu beklenti işçilere haksızlıktır.