BOYUN EĞME'de bu hafta: Rezaletin ve vahşetin seyircisi olmayacağız

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME'nin 41'inci sayısı yarın çıkıyor. Darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerin değerlendirildiği dergi, kapağında "Rezaletin ve vahşetin seyircisi olmayacağız" manşetini taşıyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME'nin 41'inci sayısı yarın çıkıyor. Darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerin değerlendirildiği dergi, kapağında "Rezaletin ve vahşetin seyircisi olmayacağız" manşetini taşıyor. 

Komünist Parti Merkez Komite'nin "darbe girişimine" dair 19 maddelik geniş değerlendirmesinin de yer aldığı dergide diğer konu, başlık ve yazarlar şöyle: 

- Örgütlenin diyorsunuz da... (Mehmet Kuzulugil) 

Örgütlenme çağrısı yapıp duruyoruz. Böyle bir ülkede bunu yapmayıp ‘dağılma’ çağrısı yapacak değiliz elbette, ama bunun inceltilmesi gerekiyor. Bir sayıya sığmayacağı için birden çok bölüm halinde örgütlülüğün nedenini, nasılını tersine sorularla açmaya çalışacağız...

- ‘Aynen yinelemenin yeri tarihtir’ (Aziz Nesin'in 1 Temmuz'da yaptığı konuşma) 

Aziz Nesin'in 1 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yaptığı konuşmasının ilk bölümünü geçen sayımızda yayınlamıştık. Bu sayıda konuşmanın kalan bölümünü yayınlıyoruz.

- 'AKP ile hesabımız ABD'nin hesaplarına sığmaz' (Kemal Okuyan'la söyleşi) 

22 Mart'ta soL Haber Portalı'nda yayınlanan bir röportajı yayınlıyoruz. Ahmet Çınar, Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan'la, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ve başka ülkelerde yaşanan bombalı saldırıların, Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması gibi gelişmelerin belirlediği bir iklimde bir söyleşi yapmış ve bu soL'da yayınlanmıştı.

- Kısa İncirlik Kılavuzu (Erman Çete) 

Son yıllardaki gelişmeler sonrasında ABD’nin bölgede elde ettiği yeni kalıcı ve geçici üsler nedeniyle gerekliliği azaldı tartışmaları da yapılıyor. İşte İncirlik üssünün kısa tarihçesi ve “kullanım esasları”.

- İşçi sınıfı ve gericilik 

Sistemin yaşadığı krizde toplumdaki dinselleşmeye dönük endişelerle mesafe açmamak adına kendini pazarlayan geleneksel sermayenin de dinselleşmeden çıkarı vardır.

- Komünistler Varşova'da toplandı (Erhan Nalçacı) 

Avrupa Komünist İnisiyatifi 8 Temmuz'da NATO zirvesiyle aynı gün toplandı. Toplantıda NATO ’nun sosyalizm ve işçi sınıfı düşmanlığı, AB ile ilişkisi ve savaş kışkırtıcılığı değerlendirildi. 

- Güneydoğu Asya'da oynak dengeler (Ali Somel) 

Güneydoğu Asya’da bir adalar devleti olan Filipinler’de yeni devlet başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucu şebekelerine karşı sert tutumu ve Amerikan karşıtı çıkışlarıyla dikkat çekiyor. On yıllardır gerilla savaşı sürdüren Maocu çizgideki Filipinler Komünist Partisi’ne bakanlık koltukları vermekten de söz ediyor. Yoksa Asya’dan Chavezvari bir liderlik mi çıkıyor?

-  ‘Teknoloji Çağı'nda da iki sınıf var: Burjuvazi ve proletarya (Fatma Aslan) 

Sınıf ilişkileri zamanla daha farklı hale gelse de, yeni durumları anlamak için yeni tanımlamalar yapmak gerekse de, anlamaya ve açıklamaya çalıştığımız ilişkilerin temelinde bu iki sınıf arasındaki karşıtlığın olduğu unutulmamalı... 

- Bir sonraki darbe ne zaman? (Özgür Şen) 

İnsanı endişeye ve korkuya sevk edip umudunu kıran bu kısır döngüden çıkışın yolu ortada. Bir an için aklınızı ve cesaretinizi toplayıp, sizin gibi bu ülkenin aydınlık geleceğini arayan insanlarla bir araya geleceksiniz.