BOYUN EĞME bu hafta 'Adalet yok mülk var' manşetiyle çıkıyor

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME’nin 27’nci sayısı yarın okurlarıyla buluşuyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME, 27’nci sayısı ve “Adalet yok mülk var” manşetiyle yarın meydanlarda, caddelerde, Nâzım Hikmet Kültür Merkezlerinde ve Komünist Parti bürolarında okurlarıyla buluşacak.

Dergide yer alan konu, başlık ve yazarlar şöyle:

Cumhurbaşkanına hakaret: Kimin suçu? (Ali Rıza Aydın)

Bağlı olduğu Anayasa’yı ve kuralları tanımayan, devletin hukukla çerçevelendirilmiş alanlarına ve toplumun yaşam tarzına el atan bir cumhurbaşkanı, düzenin organları tarafından denetlenemiyorsa, toplumsal denetim yollarının çalıştırılması kaçınılmaz.

Beş maddede hakaret davaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği gerekçesiyle açılan soruşturmaların sayısı iki bine yaklaşırken davalara ilişkin 5 soru ve 5 yanıtı Boyun Eğme okurları için derledik.

Sızıntı savaşlarında Panama durağı (Erman Çete)

Panama sızıntılarını yayımlayanların kimliği, sızıntının hedefine ilişkin de pek çok şey söylüyor. Yazar Pepe Escobar, Panama’nın bir “ABD vasalı” olduğuna ve ABD’nin yeşil ışık yakmadığı hiçbir yasadışı işin, ülkede gizli kalamayacağına dikkat çekiyor.

Krizi fırsata çevirmek ve ne yapmalı? (Kemal Okuyan)

Erdoğan’ı zayıflatmaya dönük hamlelerin son birkaç ayda ciddi sonuçlara ulaştığını görmek gerekiyor. Bu hamleler Erdoğan’ı kişisel inisiyatiflerinden arındırıp, daha kolay yönetilebilir hale getirdiği anda Erdoğan’ın asıl mahareti ortadan kalkıyor! Bu da bir başka kriz nedeni ve krizin nereye evrileceğini hep birlikte göreceğiz. Erdoğan’ı indirmekle, Erdoğan’ı iktidarsızlaştırmak arasında sonuç itibariyle bir fark yok.

‘Bu sadece benim kavgam değil’

İstanbul Beşiktaş Belediyesi’nde Alfa- Tek Ltd.Şti.’ye bağlı çalışan temizlik işçileri bir süredir direnişte. Taşeron firmanın yeni sözleşme imzalatarak maaşlarını düşürmeye çalışmasına karşı çıkan işçilerle, Beşiktaş Belediyesi önünde, oturma eylemi yaptıkları yerde konuştuk.

‘Yakında gafanı gözünü kıracak’

Reklam şirketi Calla Black çalışanlarının, patronun emekçileri aşağılayan tavrına prim vermemesi ve bu olayın ses getirmesi hem konunun yakıcılığını hem de benzer durumdaki birçok kişinin dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Sosyalizmsiz dünya ve Karabağ sorunu (Tulga Buğra Işık)

Sovyetler Birliği’nin çözülüşünün ve sosyalizmin güç kaybetmesinin ardından, halkların bir arada yaşamasının ortak zemini kaybolmuş durumda. Sovyetler Birliği’nde bir arada yaşayabilen Azerbaycan ve Ermenistan halkları, çözülüşün ardından birbirine “hâkimiyet kurmak” dışında bir şey düşünemez hale getirildi.

ABD’nin amacı ‘üzüm yemek’ (Merve Uzuner, Erhan Nalçacı)

Brezilya’da İşçi Partisi’nin düzen içi bir sosyal demokrat parti olarak yolsuzluğa bulaşmış olması hayret verici değil, fakat operasyonu yöneten ABD ve Brezilya sermayesinin “temiz toplum” aranışı içinde olmadığını herkes biliyor.

Örnek bir müze gezisinde aydınlanma sıçramaları (Erhan Nalçacı)

Seçtiğimiz müze Ankara’da bulunan, Cumhuriyet’in ilk arkeoloji müzelerinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi. Marksist bir rehberlikle müzeyi gezen bir grubun yaşaması mümkün olan başlıca kavramsal sıçramalardan bahsedeceğiz.

Panama belgelerinin temizlik gibi bir derdi yok (Özgür Şen)

Gerçekten temizlik mi yapmak isteniyor? O halde yalnızca zenginlerin paralarını nereden nereye, nasıl transfer edip nerede tutacaklarıyla değil, bu parayı nasıl kazandıkları sorusuyla da ilgilenelim. Bunun için de tekellerin tüm faaliyetlerini mercek altına alalım. Panama belgelerini sızdıran “gazeteci” arkadaşlar, var mısınız bu işe?