Böyle olur AKP'nin daveti!

Frankfurt Kitap Fuarı için hazırlanan edebiyatçılar belgeselinin isim listesi her gün değişiyor. Yazar Latife Tekin’e gönderilen davet mektubundaki birçok isim, daha sonra açıklanan listede yer almıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl Türkiye'nin "onur konuğu" olarak katılacağı 60.Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda kullanılmak üzere hazırlanan "Orhun Yazıtları'ndan Nobel'e Türk Edebiyatı" başlıklı edebiyatçılar belgeseli, tutarsızlıklarıyla tartışma yarattı.

Zaman gazetesinde de yer alan belgesel haberindeki listede adı geçen Tahsin Yücel'in "böyle bir belgesel çekildiğinden haberim bile yok, benden kimse izin almadı" açıklamasının ardından, Latife Tekin de, kendisine 8 Mayıs tarihinde bir mektupla belgesel hazırlandığının bildirildiğini, ancak mektuptaki "katılacak edebiyatçılar listesinde" zaten isminin bulunduğunu, oysa kendisinden izin alınmadığını söyledi.

"AKP bulaşan projede olmam"
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Tekin, mektuptan bir süre sonra kendisine telefonla ulaşıldığını, listede neden isminin olduğunu sorduğunda ise "size ulaşamamıştık, sorma fırsatımız olmadı, zaten liste Kültür Bakanlığı ve Yazarlar Komitesi'nin ortak çalışmasıdır" yanıtı aldığını belirtti.

Tekin, belgeselin AKP MKYK üyesi Ayşe Böhürler'in danışmanlığında hazırlandığını ve röportajları da Böhürler'in yapacağını öğrendiğini, böyle bir projede yer almayacağını açıkça dile getirdiğini söyledi.

"Hem tarafsız bir belgeselden bahsediyorlar hem de edebiyatçılarla görüşmeleri Ayşe Böhürler'in yapacağını, projeye danışman olduğunu söylüyorlar. Böhürler iktidar partisinin bir yetkilisi. Bu nasıl çelişkidir? Üstelik böylesine özensiz hazırlanmış ve içinde AKP'nin yetkilisinin bulunduğu bir projede yer almam. İktidar böyle bir fırsatı kendisi adına değerlendiriyor, durumu ahlaki bulmuyorum" diyen Tekin, ajansla yaptığı görüşmede de bu bakışını dile getirdiğini ifade ederek, AKP iktidarına karşı genel tavrının bir parçası olarak projeyi reddettiğini söyledi.

Değişken bir liste!
Latife Tekin'e gönderilen bildirim mektubunda "listede olanlar çekime katılacak olanlardır" ifadesinin altında, Ayşe Kulin, Vivet Kanetti, Buket Uzuner, Latife Tekin, Adalet Ağaoğlu, Alev Alatlı, İsmet Özel, Orhan Pamuk, Oktay Anar, Ataol Behramoğlu, Çetin Altan ve Yaşar Kemal gibi birçok edebiyatçı ve eleştirmenin adı yer alıyor. Ama, bu liste sürekli değişiyor, kimi isimler çıkıyor, kimileri ekleniyor. Tekin'e gönderilen mektupta bu durum, "bazı yazarlarımız hastalık ya da başka gerekçeler ile projede olmayacaklarını söylemişlerdir" sözleriyle açıklanıyor. Bu "başka gerekçeler", şimdilik merak konusu...