Binlerce kişi gazeteciler için yürüdü

KCK operasyonları kapsamında Özgür Gündem, DİHA, ANF, BirGün, Evrensel, Vatan ve AFP'den gazetecilerin gözaltına alınması binlerce kişinin Taksim’de yaptığı yürüyüşle protesto edildi.

KCK operasyonları kapsamında 37 gazetecinin gözaltına alınması başta gazeteciler olmak üzere binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Özgür basın susturulamaz sloganıyla yapılan yürüyüşte, gazeteciler AKP saldırılarına boyun eğmeyeceğini bir kez daha haykırdı.

Taksim’den Galatasaray’a yapılan yürüyüşün ardından Galatasaray Meydanı'nda gazeteciler adına Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Alper Turgut basın açıklamasını okudu.

"70'den fazla gazeteci yetmedi"
Bir güne daha baskınlarla uyanıldığını belirten Turgut, yine gazetecilerin hedefte olduğunu ve gazetecilerin gözaltına alındığını söyledi.

Hapishanelerde 70'ten fazla gazeteci varken onlara yenilerinin eklenmesinin normal karşılanmasının istendiğini belirten Turgut şöyle konuştu, "Özel yetkili mahkemelerde, düşüncenin suç haline glemesine itiraz etmeyelim isteniyor. İfade özgürlüğümüzün, gerçeği öğrenme hakkımızın gasp edilmesine seyinci kalalım, susalım isteniyor. Eğer susmazsak, sıranın bize de geleceğinin söylüyorlar. Ama biz itaat etmiyoruz, kaçmıyoruz, korkmuyoruz. Hapishanedeki gazeteciler, ellerine silah almadı, kimsenin canına kastetmedi, gazeteleri bombalamadı, gazetecileri sokak ortasında vurmadı. Tam da bunların karşısında durarak, tüm baskılara rağmen gerçeği anlatmak için uğraştılar. Ve şimdi yazdıkları bombadan tehlikeli görülüyor"

“Özgür Gündem gazetesi boyun eğmedi”
Özgür Gündem adına konuşan Editör Bayram Balcı, AKP hükümetinin özgür basına yönelik baskılarının Çiller’i hatırlattığını dile getirdi. 90’lı yıllardan bu yana Özgür Gündem’in baskılara boyun eğmediğini dile getiren Balcı, gazete binaları bombalanan, gazete dağıtıcıları öldürülen, gazetesi kapatılan Özgür Gündem’in susturulamayacağını dile getirdi.

AKP hükümetinin basına yönelik saldırı ve baskınlarına karşı tek gazeteci kalana kadar özgür basının gerçekleri yazmaya devam edeceğini belirten Balcı, gerçeklerin karanlıkta kalmayacağını ve gazetelerinin susmayacağını söyledi.

"Yaşananlar son derece dramatik"
Eylemin ardından Özgür Gündem gazetesinin kurucularından ve eski Genel Yayın Yönetmeni olan Merdan Yanardağ soL’a baskın ve gözaltılar ile ilgili görüşlerini aktardı. Durumun bu noktaya geleceğinin açık olduğunu belirten Yanardağ, Ergenekon ile başlayan süreci solun bir kısmının arınma ve demokratikleşme sandığını vurgularken, sosyalistlerin, marksistlerin uyarılarını dikkate almayanların operasyonları yapanlara sol adına onay verdiğini ifade etti.

Bugün gelinen noktada AKP'nin ideolojik onay aldığı yerlere dönük dahi baskın düzenlediğini belirten Yanardağ, bu durumun son derece dramatik olduğunu söyledi. Buna karşı sosyalist solun direnmesi için zihnini temizlemesi gerektiğini belirten Yanardağ, “Ahmet ve Nedim’i kaza sananlar bu durumun nerelere geldiğini artık anlamalılar” dedi. Yanardağ, bu yürüyüşün gerici, faşizan kesime karşı önemli bir adım olması gerektiğini sözlerine ekledi.

(soL - İstanbul)