'Bahçeli yaklaşan tehlikeyi gördü'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim barajı açıklamasına ilişkin "yaklaşan tehlikeyi gördü" değerlendirmesi yapıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dikkat çeken seçim barajı çıkışı sonrası tartışmalar sürerken, Karar yazarı Mehmet Ocaktan, konuya ilişkin "Bahçeli yaklaşan tehlikeyi gördü mü?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

"MHP’nin 2019 sonrasında siyaseten ömrünü tamamlayacağı gibi iddiaları bile dillendiriyorla" diyen Ocaktan, "Nitekim MHP lideri Devlet Bahçeli salı günkü grup konuşmasında, 'Yüzde 10 Türkiye’de çok ağır bir baraj' diyerek öyle bir çıkış yaptı ki, herkes ‘bir dakika galiba burada bir şeyler oluyor’ demek zorunda kaldı. Anlaşılan Bahçeli yaklaşan tehlikeyi gördü ve barajın kapaklarını açarak seçimlerle ilgili yeni bir oyun planı hazırlamaya başladı" ifadelerini kullandı.

Ocaktan, yazısına şöyle devam etti:

Zira  yılların siyasi tecrübesine sahip olan MHP lideri çok iyi biliyor ki, eğer bu baraj sistemiyle 2019 seçimlerine girerse tıpkı 2002 seçimlerinde olduğu gibi ağır bir bedel ödemek zorunda kalabilir. Muhtemelen Bahçeli şimdiden elindeki kartları yavaş yavaş açarak, bugüne kadar iktidara verdiği desteğin AK Parti açısından nasıl bir anlam ifade ettiğini görmek istiyor. Mesaj son derece açık, Bahçeli uyum yasalarıyla birlikte baraj sorununun çözülmesini istiyor.

AK Parti barajın düşürülmesi konusunda çok istekli olmasa da, Bahçeli’nin bu mesajını mutlaka dikkate alacaktır. Zira AK Parti’nin, parlamenter sistemde olduğu gibi ‘ben kendi işimi kendim hallederim, kimseye ihtiyacım yok’ deme lüksü bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan asgari yüzde 50+1’i sağlayabilmenin yolu kesinlikle bir koalisyonu zorunlu kılmaktadır. Yani AK Parti’nin 2019 seçimlerinde MHP’ye şiddetle ihtiyacı var. Dolayısıyla başarının yolu MHP’yi memnun etmekten geçiyor. Şu son derece açık ki, AK Parti’nin MHP’siz bir 2019 hesabı yapma şansı yok.