Ana akım ve yandaş basın bir oldu, Esad’ı Venezuela’ya gönderiyor

Türkiye’de Suriye karşıtı yayın çizgisine sahip ana akım ve yandaş basın, Suriye ile ilgili yalan ve çarpıtma dolu haberlerine doymuyor. Bugün basına yansıyan haberlerde Esad’ın Venezuela’dan sığınma istediği iddiasının "doğrulandığı" iddia edildi ancak iddianın nasıl doğrulandığı anlaşılamadı.

Daha önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Venezuela hükümetine bir mektup göndererek sığınma talebinde bulunduğu iddiaları ortaya atılmış ve bu iddialar Türkiye basınında da epeyce ilgi görmüştü. Suriye’de yapılan açıklamada ise iddialar yalanlanmıştı.

Suriye yönelik müdahaleyi destekleyen bazı basın organlarına yansıyan ve “diplomatik kaynaklara” dayandırılan haberlerde ise, Esad’ın “sığınma isteğinin” Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından “doğrulandığı” iddia edildi. Ancak haberlerin içeriklerine bakıldığında bu iddianın nasıl "doğrulandığının" anlaşılamaması dikkat çekti.

Mektup yazdıysa sığınma istemiştir
Örneğin, konuyla ilgili "Esad Chavez'den sığınma istedi" başlığını atan Sabah gazetesi “Türkiye'nin Caracas Büyükelçiliği'ne bilgi veren Venezuela Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın siyasi sığınma için Chavez'e mektup gönderdiği iddialarını doğruladı” diye yazdı.

Haberde, Esad’ın Chavez’e sığınma talebini içeren bir mektup yazdığı iddiasının Türkiye tarafından Venezuela makamlarına sorulduğu ve Türkiye Büyükelçiliğine yanıt veren Venezuela Dışişleri Bakanlığı’nın, Esad tarafından “böyle bir mektubun” Chavez’e gönderildiğini doğruladığı iddia edildi.

Ancak haberin devamına bakıldığında “doğrulanan” iddianın Esad’ın Venezuela’dan sığınma talebinde bulunması değil, Esad tarafından Chavez’e bir mektup gönderildiği iddiası olduğu anlaşılıyor. Haberin devamında şu ifadeler yer alıyor:

Venezuela'daki Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı'na giderek, bu yönde bir mektup olup olmadığını ve sığınma talebi içerip içermediğini sordu. Venezuela Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, Esad tarafından Devlet Başkanı Chavez'e iletilen bir mektup olduğunu doğruladı. Ancak mektubun içeriğine ilişkin bilgi vermekten kaçındı.

Sabah gazetesi bu habere “Esad Chavez’den sığınma istedi” başlığını uygun görüyor.

Habertük’ün diplomatik kaynaklara dayandırılan haberinde ise “Esad’ın Chavez’e mektup gönderdiği” iddiasının Venezuela makamlarınca doğrulandığı, ancak mektubun içeriğiyle ilgili bilgi vermekten kaçınıldığı ileri sürülüyor.

Hürriyet’in haberinde ise, Esad'ın Venezuela’ya gidebileceği yönünde iddiaların ortaya atıldığı dönemde, Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Muhsin Tuğrul Kılıçaslan aracılığıyla bu iddiaların doğru olup olmadığı konusunda Venezuelalı makamlara başvurduğu, ancak olumlu veya olumsuz bir yanıt alamadığı bildirildi. Bir Dışişleri yetkilisinin ise “Geçmişte bilgi sahibi olabilmek için nabız yokladık. Ancak şu an için yeni bir şey söz konusu değil” dediği aktarıldı.

(soL- Haber Merkezi)