AKP kongresinde medya sansürü!

Yarın gerçekleştirilecek AKP kongresine, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Gözcü, Evrensel, Birgün ve Yeniçağ gazetelerinin alınmayacağı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, yarın gerçekleştirilecek AKP kongresine, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhuriyet gazetesi alınmayacak. Parti yöneticileri, herhangi bir gerekçe bildirmekten kaçınırken 'siyasi karar, bizi aşar' mesajı verdiler.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), AKP Büyük Kongresi’ni izlemek için başvuruda bulunan muhalif kimlikli birçok gazete ve televizyona Kongre’ye giriş izni verilmediği söylenirken, bunlar arasında Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Gözcü, Evrensel, Birgün gazeteleri ile İMC Televizyonu Ankara Büroları sayıldı.

Açıklamada, akreditasyon uygulamalarının Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde güvence altına alınmış bulunan ‘Halkın haber alma hakkını’nı engellediği söylenirken, "İliştirilmiş gazeteci modelinin hayata geçirilmesinin de tipik örneği" olarak nitelendirilen uygulama protesto edildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay tarafından yapılan açıklamada da şunlar söylendi:

"İktidar partisi olan AKP’ nin bu tutumu basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkının kullanımı açısından içler acısı, demokrasiden uzak süregelen tutumunun tepe noktasıdır.

AKP kongresi daha yapılmadan, başlamadan şaibeli, lekeli duruma sokulmuştur. 'Kendin pişir, kendin ye' toplantısına dönüşmüştür. Binlerce kişiye açık bir toplantıda, kendisinden saymadığı, yayın politikasını beğenmediği gazetelere yasak konulması, bu partinin, Genel Başkanının, yöneticilerinin korkusu, endişesi değilse ilkelliğin açık örneği olarak anılacaktır.

Bu kararın derhal düzeltilmesini, yanlıştan dönülmesini, basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini, bu kararı alanların özür dilemesini diliyor ve bekliyoruz."

Yurt gazetesi akredite olmasına rağmen gitmeyecek
Yurt gazetesinden yapılan açıklamada, "Yurt Gazetesi ise bu ayrımcılığı protesto ederek, onaylanan akreditasyonuna rağmen yarınki kongreye katılmama kararı aldı" denildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve soL Portal yazarı Merdan Yanardağ ise, "Bu faşizan uygulamayı kınıyor ve basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle de onaylanan akreditasyonumuza rağmen kongreye katılmıyoruz." dedi.

(soL - Haber Merkezi)