Akif Beki'den 'muhteşem' fikirler: 'Muhafazakar dizi arzını artıralım'

<em></em>Başbakan'ın eleştirileriyle başlayan Muhteşem Yüzyıl tartışmasına, Erdoğan'ın yeminli avukatı Akif Beki de "muhteşem" fikirlerle katıldı. Alper Birdal bugünkü yazısında Beki'nin önerilerini ele alıyor ve "içkiyle mücadele için de üzüm arzını" artırmak gerekip gerekmediğini soruyor.

soL Portal yazarı Alper Birdal, "Erdoğan'ın ecdadı" başlıklı yazısında, başbakanın sözleriyle başlayan Muhteşem Yüzyıl tartışamasında yaratıcı fikirleriyle öne çıkan Akif Beki'yi konu ediniyor.

Akif Beki, Radikal'deki köşesinde başbakanın "ayyuka çıkmış olan izleyici" tepkilerinin tercümanı olmaya çalıştığını iddia ediyor. Oysa 150 milyon insanın izlediği söylenen bir dizi için kamuoyuna yansımış "halk tepkisi" görülmüyor. Birdal'a göre, muhafazakar kesimlerin hassasiyetlerini gözeten yapımlar da reyting sıralamalarında hep diplerde gezinmekte. Piyasa ekonomisi koşullarında hem izleyici kazanacak hem de muhafazakar yaşam tarzının propagandasını yapacak yapımlar için henüz bir yol bulunamadığını ifade eden Birdal, Beki'nin "arzı artıralım" önerisinin de piyasa gerçekleri karşısında başarısız olmayan mahkum olduğunu belirtiyor.

Beki’nin bahsettiği “arzı artıralım, talep nasılsa onu takip eder, şaşkınlar da yolunu bulur” formülü çoktandır deneniyor. Arz fena değil de, reytingler yerlerde…

Yine de Akif Beki kılıç kalkanlı ecdat arzını daha da artırmanın çözüm olacağında ısrarcı, çünkü piyasanın “gizli elinin” her şeye muktedir olduğuna inanmış. “Serbest piyasa koşullarında istediği seçeneğe ulaşmasını sağlamak, izleyicinin talep ve beklentilerine verilecek daha doğru bir cevap olmaz mıydı?” diye soruyor. Ama o yol çoktandır aranıyor ve piyasa denilen mekanizma bu başlıkta da işlemiyor.

Bir de insan sormadan edemiyor: O yolda devlet televizyonuyla yürümeyi önermek, biraz tuhaf olmuyor mu Akif Bey?

Beki’nin dizi sorununa “muhteşem” çözümünü, dinselleşmenin sürtünme yarattığı başka toplumsal başlıklara taşımaya kalkıştığımızda ise iş iyiden iyiye acayipleşiyor.

Zira Akif Bey'in bu kafayla, içki içilmesinden rahatsız olanların taleplerine de tercüman olan Başbakan’a üzüm arzının artırılmasını önermesi icap ediyor.

Alper Birdal'ın yazısını buradan okuyabilirsiniz.

(soL - Haber Merkezi)