Akif Beki mi Egemen Bağış mı daha komik?

Hafta içi Egemen Bağış’ın basına yansıyan ve komik olmaktan çok “seviyesiz” olan “şakalarına” Radikal yazarı Akif Beki’den destek geldi. Beki'nin Bağışa destek gerekçesi ise en az Bakan Bağış'ın şakaları kadar komik...

Hafta içi Egemen Bağış’ın basına yansıyan ve komik olmaktan çok “seviyesiz” olan “şakalarına” Radikal yazarı Akif Beki’den destek geldi. Beki’nin her şart ve koşulda AKP’ye destek vermek konusundaki kararlılığı, Bağış’a neden destek verilmesi gerektiğini belirttiği ve en az Egemen Bağış’ın esprileri kadar “komik” olan açıklamasında bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Egemen Bağış’ın kıymetini bilelim
Akif Beki, Egemen Bağış’a sahip çıkarken oldukça ilginç bir gerekçe sunuyor ve siyasetçilerin “şaka” yapmaya başlaması için, Bağış’ın cesaretinin kırılmaması gerektiğini belirtiyor. Beki, “mizahçıların bile kendilerini çok beğendikleri...” diyerek mizaha ve mizahçıya verdiği değeri ortaya koyduğu açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor:

"Düşünün ki “Ben kamyonu kullandım, Leonardo da vinci” cümlesindeki kelime oyununa aynı basitlikte cevap olacak yüzlerce matrak nazire üretildi Twitter’da. Madem verim alıyoruz, gözünü yıldırıp eldeki cevherden olmayalım. Bağış’ın cesareti kırılırsa daha da siyasetçi sınıfından şaka erbabına ekmek çıkmaz. Mizahçıların bile kendilerini çok beğendikleri, egolarını fazla ciddiye aldıkları bir ülkede örneği az bulunur biri o. Nadirattan sayılır Egemen Bağış, kıymetini bilelim."

Seviyesiz açıklamalar, Bağış’ın ahbapça konuşmasından geliyormuş
Beki, yazısının devamında Bağış’ın şakalarının sebebinin “ahbapça konuşan kişiliğinden” kaynaklandığını belirterek şunları kaydediyor:

"O an aklına nereden esti, bilmiyorum. Muhtemelen cinaslı esprilerin trend olduğu lise yıllarından kaldı hafızasına. Fakat iyi ki o bayat göndermeyi yaptı. İyi ki komik olmaktan, kendine güldürmekten korkup kaçınmadı. Kıvamında esneyebilmek önemli bir beceri, gevşemeyi bilmek lazım. Kasıntı, mendebur, ağzından kerpetenle laf alınamayan, Soğuk Savaş döneminden kalma gergin siyasetçi tipine girmiyor Bağış. Ahbapça konuşan, ortama uyumlu, kafa dengi biri olması fena mı?"

Durmak yok şakaya devam…
AKP’nin seçim sloganı “durmak yok yola devam”ı, “şakaya devam” olarak yeniden uyarlayan Beki, Bağış’ın espri performansını umut verici olarak buluyor ve Bakanı şu sözleriyle cesaretlendiriyor:

"Tetiklediği dalgalanmayı hafif sarsıntılarla atlatması, gelecek adına umut verici. Daha iyisini de başaracaktır. Kasılmadan, bozulmadan, gocunmadan... Durmak yok, şakalaşmaya devam!"

Beki mizahçılarla tartışmıştı
Beki'nin mizahla ve mizahçılarla olan sorunlu ilişkisi Egemen Bağış ile ilgili yazısıyla sınırlı değil. Beki, daha önce de, 3 Ekim’de “Sansür Varsa Mizah Niye Satmıyor?” başlıklı bir yazı kaleme almış ve bunun üzerine mizahçılarla bir polemiğe girmişti. Bu yazısında Türkiye’de kaliteli mizah yapılmadığını iddia eden Beki, bunun gerekçesi olarak Türkiye’de sansürün “s”sinin bile olmamasını göstermişti.

Bunun üzerine Beki’yi "haftanın lalesi" seçen mizah dergisi Leman şu açıklamayı yapmıştı:

“…Kompleks mizahı yapan ama hep batan, bata çıka uslanmayan ahbaplarına sorsun bakalım, (mizah dergileri) niye satmıyor. Poşete sokulan, bayilerden kaldırılan dergileri mizah dergilerinden korkan hapishane ve okul müdürlerini basılmadan toplatılan kitap notlarını bugün hâlâ dünyanın en çok satan mizah dergilerinin Türkiye olmasına karşılık tutuklu gazeteci sayısında da bir numarayı gururla taşıdığımızı.

Gırgır’ın neden 500 bin civarındaki tiraja sahip olduğunu da biz mi anlatalım mesela Hürriyet’in bugün 20 yıl öncesine göre neden daha az sattığını. Yoksa o anlatır mı Genel Yayın Yönetmeni’yle birlikte tirajları yerin dibine batırıp bir gazeteyi nasıl perişan ettiğini.

Beki beki anladık, sen neymişsin be abi!”

Bağış ne demişti?
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Mesleki Eğitimde Yeni Fırsatlar: Leonardo da Vinci Programı'nın Mesleki Hareketliliğe Katkısı" konulu izleme toplantısına katılarak konuşma yapan Bağış, konuşması sırasında ‘Geçen gün kamyon sürdüm, Leonardo da vinci’ ifadelerini kullanmıştı.

Bağış bu espriyi yapmasından bir gün sonra, Brüksel'de 67. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısında Hollandalı ırkçı vekil Barry Madlener'le tartışması üzerine Madlener'e İngilizce olarak, "Al o karikatürü münasip bir yerine koy" diye cevap vermişti.

(soL -Haber Merkezi)