ABD ve İngiltere'den teknoloji devlerine ayar: Google, Twitter, Facebook...

ABD'li Senatör Orrin Hatch, Federal Ticaret Komisyonu'nu Google'ın sahibi Alphabet Inc'i incelemeye çağırdı. ABD Başkanı Trump Google'ın antitröst yasası açısından incelenmesi gerektiğini belirtirken, İngiltere Dışişleri Bakanı şirketi 'çocuk istismarı içeriğini kaldırmamakla ama Çin'in sansürüne uymakla' suçladı.

Dış Haberler

ABD Senatosu Maliye Komitesi Başkanı Senatör Orrin Hatch, Federal Ticaret Komisyonu'nu (FTC) Google'ın sahibi Alphabet Inc'i antitröst yasası açısından incelemeye çağırdı.

Cumhuriyetçi Senatör Hatch'in FTC Başkanı Joseph Simons'a bazı haber makalelerini ve şikayetleri içeren çağrı mektubunun yayınlanmasının ardından Alphabet'in hisselerinde küçük bir düşüş yaşandı.

TRUMP: MUHAFAZAKARLAR SUSTURULUYOR

Senatör Orrin Hatch'in FTC çağrısı, ABD Başkanı Donald Trump'ın 29 Ağustos Salı günü Twitter'dan Alphabet Inc'e yönelttiği eleştirilerin ardından geldi.
Trump, Twitter'dan paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Google'ın 'Trump News' için arama sonuçları sadece Sahte Haber Medyası'nın yorumlarını/haberlerini içeriyor. Diğer bir değişle, ben ve başkaları hakkındaki neredeyse bütün analizlerin ve haberlerin olumsuz olması doğrultusunda hile yapıyorlar. Yalancı CNN öne çıkarılıyor. Cumhuriyetçi/Muhafazakar ve Adil Medya ise susturulmuş durumda. Yasadışı? 'Trump News' için arama sonuçlarının yüzde 96'sı Ulusal Sol Kanat Medya'nın, çok tehlikeli. Google ve diğerleri muhafazakarları susturuyor ve bilgi ve olumlu haberleri gizliyor. Neyi görüp neyi göremeyeceğimizi kontrol ediyorlar. Bu daha sonra ele alacağımız çok ciddi bir durum."

 

Hemen sonraki gün de Google'ı hedef alan Trump, "Yıllar boyunca, Google, Başkan Obama'nın Ulusa Sesleniş'ini öne çıkardı ancak Başkan Trump göreve geldiğinde durdu" açıklamasını içeren bir video paylaştı ve "#StopTheBias" yani "manipülasyonu durdur" hashtagini kullandı.

'AMAZON, FACEBOOK VE GOOGLE'IN ANTİTRÖST SORUNU VAR'

Dün Bloomberg'de yayınlanan mülakatında ise, Senatör Hatch'in antitröst inceleme çağrısına değinen Trump, "Amazon, Facebook, şunun veya bunun bölünmesi hakkında yoprum yapmayacağım. Fakat bildiğiniz gibi birçok kişi bu üçünün ciddi bir antitröst sorunu olduğunu düşünüyor. Fakat yorum yapmayacağım" açıklamasında bulundu.

Trump, "Alphabet Inc'in Google'ı tarafından Muhafazakarlar çok haksız muamele gördü. 'Bu, yaptıkları şey gerçekten çok kötü' dediğimiz anlar oldu" dedi.

Indiana Eyaleti'nin Evansville şehrinde gerçekleştirdiği mitingde de aynı konuya değinen Trump, "Google, Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya devlerine bakın. Ben şunu açıkça söyledim, biz ülke olarak siyasi sansürü, kara listeleri ve hileli arama sonuçlarını tolere etmeyeceğiz" diye konuştu.

5 EYLÜL'DE SENATO'DA İFADE VERECEKLER

Facebook ve Twitter yöneticilerinin 5 Eylül'de Senato'nun İstihbarat Komitesi'nin önüne çıkması ve Kasım'daki ara dönem seçimleri öncesinde dış müdahaleleri önlemek için gösterdikleri çabadan, yanlış bilgi yaydıkları iddialarına kadar pek çok soruya yanıt vermeleri bekleniyor.

Öte yandan, Senato üyeleri Alphabet şirketini, ifade vermek üzere üst düzey yetkili görevlendirmediği için eleştiriyor.

FTC'nin Cumhuriyetçi Başkanı Simon ise, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Komisyon'un internete egemen olan büyük şirketleri yakından takip edeceğini açıklamıştı.

HUNT: ÇİN'LE ANLAŞIYOR, BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMIYOR

Gelgelelim, bu teknolji şirketlerinin tek sorunu ABD Senatosu ve Trump yönetimi değil. İngiltere hükümeti de Twitter, YouTube, Facebook gibi sosyal medya platformlarını istismar ya da cinsel içeriğini yayından kaldırma konusunda başarısız olduğunu öne sürüyor.

Son olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter'dan bir açıklama yaparak, "Google'ın içeriğini sansürleyerek Çin pazarına girmeyi düşünmesi ama Birleşik Krallık ve ABD ile ... çocuk istismarı içeren yayınları kaldırmak konusunda işbirliği yapmaması olağandışı. Eskiden değerler öncelikli olmakla çok övünürlerdi" ifadelerini kullandı.

Google ise Hunt'a bir yazılı açıklamayla yanıt vererek, çocuk istismarının "iğrenç olduğu ve kaldırılması gerektiği" konusunda Hunt'a katıldıklarını ve "bu nedenle çocukların cinsel istismarına karşı hükümetlerle işbirliği içerisinde olduklarını" vurguladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May de geçtiğimiz Ocak ayında, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumunda yatırımcılara seslenmişti. Yatırımcılardan finansal güçlerini kullanmalarını isteyen May, internet şirketlerini, platformlarını militanların ve çocuk istismarcılarının kullanmasını engellemek konusunda daha sorumlu davranmaya zorlama çağrısı yapmıştı.