40 günde 20 gazeteci işsiz kaldı, 21 gazeteciye 157,5 yıl hapis istendi

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı’nın hazırldaığı rapora göre, 27 Temmuz-28 Ağustos arasındaki 40 günde 20 gazeteci işsiz kaldı, bir medya grubu polis tarafından basıldı, 103 internet sitesi engellendi, 10 gazeteci saldırıya uğradı. Raporda soL Haber Portalı ve Evrensel'e yönelik tehdite de yer verildi.

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı’nın hazırladığı, DİSK Basın-İş’in kamuoyuna duyurduğu “Savaşın Kırk Günlük Basın Bilançosu” başlıklı raporda 27 Temmuz’dan 28 Ağustos’a kadar geçen süre içindeki ihlaller ele alındı.

Raporda İnsan Hakları Derneği’nin raporuna atıfla 40 günlük süre içinde 2 bin 544 kişinin gözaltına alındığı, 338 kişinin tutuklandığı, 137 kişinin öldüğü, 15 ilde 130 bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edildiği hatırlatılarak “En temel haklar bile akıya alındı” denildi.

40 günlük sürede basına yönelik ihlallere de yer veren raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

GAZETECİLERE VE MEDYAYA SALDIRILAR

27 Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında:

* 103 internet sitesine, 23 Twitter hesabına erişim engellendi. Ethem Sancak’ın girişimi ile 50 URL’ye erişim engellendi.

* 10 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci polis tarafından tehdit edildi.

* soL Haber Portalı ve Evrensel Gazetesi mesaj yoluyla Türk İntikam Tugayı (TİT) tarafından tehdit edildi. Sözcü gazetesi “susturulmak” istendiğini duyurdu.

* Hürriyet, Milliyet ve HaberTürk’ten toplam 20 gazeteci işten çıkarıldı.

21 GAZETECİYE DAVA, 2 GAZETECİYE TUTUKLAMA

* 2 İngiltereli gazeteci tutuklandı.

* 21 gazeteci hakkında savcı Mehmet Kiraz’ın rehin alındığı sıradaki fotoğraflarını yayınladıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandasından” toplam 157 buçuk yıl talebiyle dava açıldı.

* Bir medya grubu polis tarafından basıldı.

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı bu ihlal ve saldırıların, hem basın özgürlüğüne hem de haber alma hakkına yapılmış saldırılar olarak görülmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, sansüre uğrayan internet sitelerinden gazetecilerin, TGS, DİSK Basın İş ve Alternatif Medya Derneği’nden gazetecilerin çağrısı ile 18 Ağustos’ta toplanan gazeteciler forumunda gelen öneriler üzerine kurulmuştu.