2.'sini övdü 1.'sini kutladı!

Tunus’ ta seçimi kazanan İslamcı partinin başkanı Gannuşi’nin “ılımlı” açıklamaları Radikal yazarı Murat Yetkin tarafından övüldü. Artık, İran yerine Türkiye’nin gerici rejimlere model olduğunu belirten Yetkin bu durumun sevindirici olduğunu belirtirken, bu vesileyle “Cumhuriyet” bayramını kutladı.

Arap ülkelerinde başlayan isyanlar, bölgeye “demokrasi geldiği” öne sürülerek genişçe bir kesim tarafından “devrimci” olarak adlandırılarak alkışlanmıştı. Yaşanan tartışmalı sürecin, bu ülkelerde İslamcı hareketlerin öne çıkması ile sonuçlandığı görülüyor. Mısır’da Müslüman Kardeşler ağırlığını koyarken, Libya’da şeriat ilan edildi bile. En son olarak da Tunus’ta, başında Müslüman Kardeşler yanlısı Gannuşi’nin bulunduğu Nahda, seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

Türkiye’nin de “Arap Baharı” olarak adlandırılan bu süreçte "aktif" rol aldığı biliniyor. Müslüman coğrafyasında "model ülke" olma rolünü üstlenen Türkiye’nin bu misyonu, ülke içinde, yalnızca gerici kalemlerde değil, sosyal demokratlardan, liberallere kadar birçok kesimde yandaş bulmuş durumda. Son olarak Radikal gazetesinden Murat Yetkin, 29 Ekim vesilesiyle bugünkü “Bravo Gannuşi, yaşasın Cumhuriyet” başlıklı yazısında Nahda lideri'nin açıklamalarını olumladı ve Türkiye’nin oynadığı "model ülke" rolünün "demokrasi adına" önemli olduğunu söyledi.

Tunus'a demokrasi geldi: Başörtüsü zorunlu değil!
Murat Yetkin yazısında, Başbakan Erdoğan’ın Mısır gezisi sırasında yaptığı, bugünkü yazısında hatırlatmak istemese de, Müslüman Kardeşler’den büyük tepki çeken “laikik” açıklamasına dikkat çekiyor. Gannuşi’nin, Erdoğan’ın bu açıklamasına atıf yapmasını olumlayan Yetkin’in yazısında asıl dikkat çekici olan ise Gannuşi’nin “kadınlara başörtüsü dayatmayacağız” açıklamasını, demokrasi adına önemli bir gelişme olarak yeterli görmesi. "İslam ülkeye dönüyor. İslam hayatın her alanına müdahale eden bir yaşam tarzıdır" diyen Gannuşi’ye, Başbakan'a atıfta bulunarak yaptığı bu "ılımlı" açıklaması yüzünden sahip çıkan Yetkin, şu ifadeleri kullanıyor:

“Hürriyet Daily News gazetesinde 7 Ekim'de yayımlanan mülakatında Gannuşi seçilmesi halinde Tunus’ta özellikle de kadın meselesinde katı şeriat hükümleri uygulamayacakları mesajını veriyordu. Gannuşi bunu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eylül ayındaki Mısır ve Tunus temaslarında Müslümanlığın demokrasiyle çelişmediği ve kendisi gibi Laik olmayan bir müslümanın Türkiye gibi laik bir ülkeyi pek ala yönetebileceği örneğini vermesine atfen söylüyordu.

Seçim sonrası verdiği ilk demeçlerinden birinde Gannuşi sözlerinin arkasında duran bir kişi olduğunu gösterdi. Ennahda iktidarının Tunusluların hayat tarzını değiştirmeye, kadınların başlarını örtme zorunluluğu ya da yasağı getirmeye kalkmayacağını söyledi. Bunun gerekçesini de şöyle açıkladı: “Arap ülkelerinde hicabı (İslami örtünmeyi) zorlayan bütün girişimler başarısızlıkla sonuçlanmış ve tam aksi sonuç vermiştir.”

Tunus'ta da aynı sözler: "Hayat tarzına saygılıyız"
Yetkin’in, AKP’nin gericilik başlığında sıkça başvurduğu “hayat tarzlarına saygılıyız” argümanının, Tunus ve Batı kamuoyunun rahatlatılması adına Gannuşi tarafından da kullanılmasından rahatsızlık duymadığı görülüyor. Parlamentoya giren kadın sayısını İslamcı olduğunu açıkça söyleyen bir partinin 1. çıktığı Tunus'ta "kadın hakları" adına yeterli gördüğü anlaşılan Yetkin'in, artık İslamcı hükümetlere İran yerine Türkiye'nin model olmasını da olumlayarak karşıladığı görülüyor:

"İlginçtir ki, parlamentoya en fazla kadın milletvekili Ennahda partisinden girdi ve Gannuşi kabinesine kadın bakan alma sözü verdi.

Gannnuşi, Tunus için şimdilik iyi bir başlangıç yaparak Müslüman bir toplumda çok partili demokrasinin yaşayabileceğine ilişkin yeni bir deneyimi başlatmış görünüyor. Lübnanlı siyaset bilimci Paul Salim’in dediği gibi belki de Arap Baharı İran modelinin inişe, Türkiye modelinin yükselişe geçtiğinin kanıtı oluyor.

Cumhuriyetimizin 88. yıldönümünü bu vesileyle de bir kez daha sevgiyle selamlıyor, bayramınızı kutluyorum."

Cumhuriyet'in kaçıncı yılı?
Yetkin’in “bu vesileyle” cumhuriyet’in yıldönümünü kutlaması ise oldukça manidar. Zira artık Yetkin’in 88. Yılını kutladığı 1. Cumhuriyet’ten söz etmek pek mümkün görünmüyor. Bunun yerine Ortadoğu’da şekillenmeye başlayan gerici iktidarlara emperyalizm adına model olma iddiasındaki 2. Cumhuriyetin 1. yıl dönümünü kutlamak, Yetkin adına daha doğru bir tercih olurdu.

(soL -Haber Merkezi)