2015 yılının ilk yarısında 71 gazeteci hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler'le birlikte çalışan bir kuruluş, 2015 yılının ilk 6 ayında 71 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler'de (BM) özel danışmanlık statüsüne sahip, merkezi Cenevre'de bulunan sivil toplum kuruluşu Basın Amblem Kampanyası (PEC), yılın ilk 6 ayında 24 ülkede 71 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.

PEC 2014 raporuna göre, geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 7 artış yaşanan gazeteci ölümlerinde Ortadoğu'nun başı çektiği belirtiliyor

Raporda, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi gazeteciler için en ölümcül bölge. Yılın ilk yarısında, Libya'da 8, Yemen'de 6, Irak'ta 6, Suriye'de 2 ve Gazze'de 1 olmak üzere 23 gazeteci öldürüldü" bilgisi verildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini Latin Amerika'nın takip ettiği ve Meksika'da 4, Honduras, Guatemala ve Brazilya'da üçer, Kolombiya'da 2, Paraguay ve Dominik Cumhuriyeti'nde birer gazeteci olmak üzere 17 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi.

Gazeteciler için yılın ilk 6 ayında üçüncü en tehlikeli bölgenin ise Avrupa olduğu açıklandı. Avrupa'da bu yıl şimdiye kadar Fransa'da Charlie Hebdo saldırı sonrasında 8 gazeteci, çatışmaların devam ettiği Ukrayna'da 4 ve Polonya'da ise 1 gazeteci olmak üzere 13 gazetecinin öldürüldüğü bildirildi.

Afrika kıtasında ise 9 gazetecinin öldürüldüğü ve Güney Sudan'da 6, Somali, Kenya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ise birer gazetecinin öldürüldüğü belirtildi.

Asya kıtasında Filipinler'de 3, Hindistan ve Pakistan'da ikişer ve Afganistan ve Endonezya'da ise birer gazeteci olmak üzere kıtada 9 gazetecinin öldürüldüğü açıklandı.

PEC, geçen sene dünya genelinde 32 ülkede 138 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı ve 16 gazeteci İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülmüştü.