12 yılda bin 863 gazeteci işsiz kaldı

CHP'nin açıkladığı "Kalemi Kırılan Gazeteciler" raporuna göre, gazetecilerin yüzde 90’ı AKP'nin 12 yıllık iktidarında işsiz bırakıldı.

CHP’nin hazırladığı “Kalem Kırılan Gazeteci” raporuna göre, AKP iktidarındaki son 12 yılda bin 863 gazeteci işsiz kaldı. Raporda, 42 tanınmış gazetecinin, yaşadıklarının özeti, 20 gazetecinin ve ismi verilmeyen üç muhabirin işten çıkarılma hikayeleri yer aldı.

Uluslararası ve ulusal gazetecilik örgütlerinin görüşlerinin ve raporlarının da bulunduğu raporda, "Bireysel olarak işten çıkarılan gazeteciler, toplu olarak işten çıkarılan gazeteciler, halen cezaevinde tutulan gazeteciler" listeleri yer aldı.

'Sendikalı basın emekçisi sayısı düşürüldü'
Raporu kamuoyuna açıklayan CHP milletvekili Veli Ağbaba, “AKP, Türkiye’nin en büyük medya patronu haline gelmiştir. Gazetecilere yönelik sayısız hakaretler, tehditler, davalar bu dönemde oldu. İlk kez bu dönemde üst düzey gazetecilere doğrudan gönderilen talimatlar ve sansür uygulamaları gibi yollarla medya alanına ayar verildi. İlk kez bu dönemde basın alanında çalışan emekçiler, hükümetin kurdurduğu sendikaya zorla üye yapıldı. Bu dönemde ayrıca 2009’da yüzde 21 olan sendikalı basın emekçisi sayısı, 2014’te yüzde 4,7’ye düşürüldü. Türkiye’de özgür basın susturulmuş ve iktidarın saldırılarına hedefe haline gelmiştir" diye konuştu.

CHP, raporunun bir örneğini “Bizim yazmaktan utandığımız ancak sizin eseriniz olan basındaki 12 yıllık uygulamalarınızı anlattığımız bu derlemeyi okumanız ve ders almanız dileğiyle” özel notuyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderdi.