Yunanistan'da halk yine sokakta

Yunanistan'da Aralık ayına damgasını vuran gösterilerin ardından geçtiğimiz hafta göçmen bir temizlik işçisinin saldırıya uğraması, binlerce kişiyi yine sokaklara döktü. Göstericiler, geçen ayki eylemlerde gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isterken çiftçiler de hükümeti uyarmak için yol kapatma eylemine devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Yunanistan'da geçtiğimiz Aralık ayına damgasını vuran ve üç haftayı aşkın süre şiddeti azalmaksızın süren protesto gösterileri, iki gündür çeşitli sebeplerle yeniden alevlendi. 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos'un 6 Aralık'ta polis tarafından öldürülmesiyle başlayan gösteri ve grevler, başkent Atina başta olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde hayatı felç etmiş ve hükümeti zor durumda bırakmıştı.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü 44 yaşındaki kadın bir temizlik işçisinin, evinin yakınlarında pusu kuran iki kişi tarafından yüzüne kezzap atılarak ve kezzap içmeye zorlanarak saldırıya uğramasının ardından Atina yeniden gösterilere sahne oldu. Avukatları, Bulgar göçmeni ve sendika üyesi olan Konstantina Kuneva'nın, temizlik şirketlerinin göçmen işçileri kölelik ücretlerine mahkum eden politikalarına karşı sürdürülen eylemlerinde etkin yer aldığını ve bu nedenle saldıda hedef alındığını vurgulayan bir açıklama yaptılar. Kuneva'nın halen hastanede yattığı ve durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.

Irkçı ve emekçi düşmanı saldırı başkent Atina'da Çalışma Bakanlığı binası önünde binlerce işçi tarafından protesto edilirken, eylemin ardından bir grup anarşist genç ile polis arasında çatışma başladı. Molotof kokteyli ve taş atan gençlere polis cop ve biber gazı ile karşılık verdi.

Cumartesi günü, Aralık ayında yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istediklerini belirten yaklaşın bin kişilik bir grup, parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüdü. Polisin provokasyon yaratma girişimlerine bazı göstericilerin yanıt vermesi sonucu, yürüyüş çatışma ile sonuçlandı. Gösteriler ve çatışmalar dün de sürdü.

Öte yandan, hükümetin tarım politikalarını protesto eden ve geçen yıldan bu yana gelirlerinin yarı yarıya azaldığını ifade eden çiftçilerin ülkenin çeşitli yerlerinde kritik noktalarda düzenlediği yol kesme eylemleri sürüyor. Traktörleri ile uzun konvoylar oluşturan ve çok sayıda kamyonun gümrük kapılarından çıkmasını engelleyen çiftçiler, hükümetin acil önlemler almasını talep ediyorlar.