Yunanistan’da yabancı düşmanlığı

Atina’da son zamanlarda artan yabancı düşmanlığı göçmenlerin tecrit edilmesi noktasına ulaşırken hafta sonu marşlar eşliğinde yüzlerce faşist yabancılara karşı bir eylem düzenledi.

soL (DIŞ HABERLER) Hafta sonunda Yunanistan'da yapılan bir eylem bazı Yunanlıların yabancı düşmanlığında Nazilerden geri kalmadığını gösterdi. Yüzlerce göstericinin bir araya geldiği mitingde bir zamanlar Almanya'da Nazilerin mitinglerinde çaldığı Wagner'i çalındı ve "Kan, Onur ve Altın Şafak" sloganı atıldı. Altın Şafak Yunanistan'da en sağcı grup olarak bilinirken, faşistlerin eylemlerine karşı çıkan gazeteci ve halktan birkaç kişinin sağcı göstericilerin saldırılarına uğraması dikkat çekti.

Yunanistan'da genelde bu tür faşist eylemlere pek rastlanmaması neden şimdi böyle bir eylemin yapıldığına dair soru işaretleri uyandırırken, son aylarda Atina'da özellikle Pakistan'dan gelen göçmenlere karşı yürütülen şiddet eylemlerine şahit olunmuştu. Sivil toplum örgütü Aitima'nın yetkilisi Spyros Rizakos'un açıklamasına göre göçün yarattığı sorunlar artık krize dönüşmüş durumda. Özellikle Afganistan ve Somali'den gelen binlerce kişi ise insanlık dışı koşullarda yaşıyor. Rizakos, mültecilik söz konusu olduğunda Avrupa direktiflerinin uygulamadıklarını bu nedenle ortada ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Son aylarda göçün artmasıyla birlikte başkentte suç oranlarının da arttığını aslında göçmenlerin kullanılmayan askeri tesislere yerleştirilerek tecrit edilmesi gerektiğini belirten bazı yetkililer Atina'da yabancı düşmanlığının günbegün arttığını da belirtiyor.

Göçmenlerle birlikte düşmanlık artıyor
Pakistan, Afganistan, Somali ve daha farklı yerlerden gelen göçmenlerle ilgili sorunların çözümü aciliyet kazanırken, Yunan halkının her geçen daha fazla yabancı düşmanlığı üretmesi dikkat çekiyor.

Hafta sonunda düzenlenen gösterinin başlı başına yabancı karşıtı faşist bir gösteri olduğu bilinirken çevreden gösteriye tanık olanların tepkileri de onlardan farklı olmadı. Öyle ki şehir merkezinde bir müzik markette çalışan Maria Nafpliotou, Omonia meydanında düzenlenen gösteriyi izlerken, "Her türlü sorunun nedeninin göçmenler olduğunu biliyorum. Burada yaşamalarından kimse hoşnut değil, ama onları yok etmek de bir çözüm değil" derken "Ülkemizde yabancıların işgaline karşı komite" adı altında bir araya toplanmış yüzlerce kişi faşist marşlar eşliğinde yabancılara küfrediyordu.