YÖK kapısına dayandılar!

Türkiye'nin tüm üniversitelerinden gelen öğrenciler, ""Üniversitelerimizi YÖK'e, geleceğimizi AKP'ye teslim etmeyeceğiz" dedi.

soL (Ankara) Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği üyeleri YÖK'ün kuruluş yıldönümünü protesto etmek için bugün Ankara'da toplandı. Türkiye'deki tüm üniversitelerden gelen öğrenciler ellerinde üniversitelerinin bayraklarıyla öğlen saat 13.00'te ODTÜ kampüsü önünde buluştu. ODTÜ'lü öğrencilerin üniversite emekçilerini de yanlarına alarak gelmesiyle, Bilkent'te bulunan YÖK binasına doğru yürüyüşe geçildi.

Çeşitli illerden Ankara'ya gelen öğrenciler Eskişehir yolu boyunca tek sıra halinde yürüdüler. Türkiye'nin tüm üniversitelerinden katılımın olduğu gözlenen yürüyüşe vatandaşlar alkışlarla ve korna çalarak destek verdiler.

Binlerce öğrenci yaklaşık 6 kilometrelik yol boyunca AKP, YÖK, Yusuf Ziya Özcan, Fethullah Gülen aleyhinde sloganlar attılar.

Yürüyüş sırasında özel üniversitelere ait bayraklarda "kamulaşacak" damgası dikkat çekti.

Zaman gazetesinin reklamlarına da gönderme yapan öğrenciler Yusuf Ziya Özcan'ın fotoğrafı üzerinde "yaftalıyoruz: piyasacı" , İhsan Doğramacı'nın fotoğrafının üzerinde, "yaftalıyoruz: intihalci", Bush'un fotoğrafı üzerinde "yaftalıyoruz: katil", Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in fotoğrafı üzerinde "yaftalıyoruz: tecavüzcü" yazılı dövizler taşıdılar.

"Üniversitelerimizi YÖK'e, geleceğimizi AKP'ye teslim etmeyeceğiz" pankartı ile YÖK'ün önüne gelen öğrenciler "YÖK'süz üniversite, AKP'siz Türkiye", "Yusuf Ziya istifa" , "AKP'yi devireceğiz" ve "Tecavüze tahliye halka işkence" sloganları attılar. Bu sırada Yurtsever Cephe ODTÜ Öğrenci Birliği üyesi öğrenciler, YÖK binasının dışına "Kommer, Fuller, Demirel, Derviş, McDonalds, Babacan gitti, AKP gidecek" yazılı bir pankart astılar.

"YÖK AKP'nin bir şubesi haline geldi"
Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği'nin yaptığı açıklamada "12 Eylül'ün çocuğu olan AKP, yine 12 Eylül'ün diğer bir çocuğu olan YÖK eliyle üniversitede paralılaştırma ve gericileştirme adımlarını hızlandırdı. AKP YÖK'e, YÖK de AKP'ye çok yakıştı. Özellikle AKP'nin atadığı Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığı döneminde YÖK artık AKP'nin bir şubesi haline gelmiştir." denildi.

Türkiye'nin büyük bir yıkıma sürüklendiği, özelleştirme, bağımlılık, gericilik ve çürümeden üniversitelerin de payını aldığı belirtilen açıklamada, "YÖK üyeliğine atanan profesörlerden bazıları çocuklara dini eğitimin gerekirse iki yaşından itibaren verilmesi gerektiğini iddia ediyor. YÖK ve AKP'nin üniversitelerdeki kadrolaşması, yurtseverlikten, ilericilikten ve bağımsızlıktan yana öğrenci ve akademisyenlere savaş ilan etmiş durumda" ifadelerine yer verildi.

"Tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız"
Türkiye'nin bütün üniversitelerinden, okullarına ait bayraklarla yola çıktıklarını belirten öğrenciler, "Taşıdığımız bayrak AKP'nin üniversitelerinin değil, kuracağımız bağımsız ve aydınlık Türkiye'nin üniversitelerini bayrağıdır, mücadelemizin bayrağıdır. Yurtseverliğin suçlu ilan edildiği bir dönemde tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız. Yürüyüşümüz bu ülke, halkımız ve üniversiteli arkadaşlarız piyasacılığın, gericiliğin ve Amerikancılığın yarattığı bataklığa düşmesin diyedir. Yürüyüşümüz, geleceğimizi AKP'ye, üniversitemizi YÖK'e teslim etmemek içindir" dediler.

Öğrencilerden oluşan bir tiyatro topluluğunun kısa bir oyun sergilemesinin ardından eylem alkışlar ve sloganlarla sona erdi.