Yeniden Cumhuriyet mitingi

Sonuncusu 2 yıl önce düzenlenen Cumhuriyet mitingleri, dün yeniden düzenlendi. Katılımın beklenenden yüksek olduğu mitingde, eski coşku gözlenmedi.

soL (HABER MERKEZİ) Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) öncülüğünde iki yıl aradan sonra yeniden düzenlenen Cumhuriyet mitingi, dün Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlendi.

Ergenekon soruşturmaları nedeniyle katılımın düşük olacağı düşünülen mitinge, beklenenin üzerinde bir katılım gerçekleşti.
Mitingde iki yıl öncesine göre daha az coşkulu bir atmosfer gözlenirken, Ergenekon davasında tutuklanan gazeteci, bilim adamı ve siyasetçilere yönelik dayanışma mesajları ve hükümete yönelik tepkiler öne çıktı.

Tanıdık manzaralar
İki yıl aradan sonra düzenlenen mitingde, güncel bazı başlıklar üzerine eleştirel içerikli pankart ve sloganlar yer alırken, verilen mesajların iki yılda aynı kaldığı gözlendi. 250 metrekarelik Türk bayrağının taşındığı mitingde, laiklik ve Atatürk devrimlerine bağlılık sloganları öne çıktı.

Mitingde ayrıca, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "İşte meydan, işte Tandoğan", "Ananı da al git Tayip Erdoğan", "Atatürk gençliği görev başında" sloganları atılırken, "Resmimi çek, Atatürkçüyüm", "İşgalden zafere, zaferden Cumhuriyete", "Bu işte bir fetokulli var" dövizleri dikkat çekti.

"Biz çılgın Türkleriz"
Mitingde konuşan ADD Genel Sekreteri Suay Karaman, "Tam bağımsızlığın 90'nıncı yılında AB ve ABD'nin belirlediği politikalar soncu tam bağımsızlığın yok edildiğini" söyledi. AKP hükümetinin politikalarını da eleştiren Karaman, "Hukuk adına hukuk katledilmektedir. Türkiye'nin aydınlarına karşı yapılan hukuksuzluklar vatandaşlarda derin yaralar bırakmaktadır. Atatürk'ün aydınlık Cumhuriyeti Ortaçağ karanlığına çevrilmek istenmektedir. Laiklik ve Cumhuriyet tehdit altındadır" diye konuştu.

Atatürk'ün altı ilkesinin dün olduğu gibi bugün de kendilerine yol göstereceğini söyleyen Karaman, "Bizler Atatürk'ün aydınlık yolunu bulmak için ulusal birliğe, tam bağımsızlığa sahip çıkmak için bu alanları doldurduk. Bizler Kuvayi Milliye ruhundan gelen çılgın Türkleriz. Bu alanı dolduran bizler hepimiz Mustafa Kemaliz" dedi.

"Ergenekon'a tepki"
ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sina Akşin, düzenlenen mitingin Ergenekon soruşturmasına bir tepki olduğunu belirtirken, "Birçokları Ergenekon meselesinden korktuk, vazgeçtik sandı. Atatürk devrimi lüks değildir, bir hoşluk değildir. Bu bir hayat felsefesi. Türklüğün bu topraklarda yaşayabilmesi için Atatürk devrimlerine ihtiyaç var. Biz bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Atatürk devrimleri sapasağlam ayaktadır. Biz ortaçağa, şeriata dönemeyiz. Atatürk devrimi 'bir daha Sevr olmasın, böyle dayatmalar olmasın' diye yapıldı" diye konuştu.

Tutuklulara selam
Miting platformundan Ergenekon Soruşturması kapsamında halen tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile diğer Öğretim üyelerine selam gönderildi.

AKP basınından çamur
AKP destekçisi İslamcı basının haberlerine ise mitingi "Ergenekon terör örgütünün düzenlendiği" iması damga vurdu.
Haberi "Ergenekon sanıkları da Tandoğan'daydı" şeklinde veren Zaman gazetesi, dava sanığı ve Biz Kaç Kişiyiz Platformu Başkanı Utku Gümrükçü'nün mitinge katılımını öne çıkarırken, dava kapsamında tutuklanan emekli asker ve akademisyen eşlerinin katılımına vurguda bulundu.

Mitingin "darbe karşıtlarını korkutma amacı taşıdığını" vurgulan Samanyolu Haber ise, mitinge katılan Edip Akbayram'ın "Londra'da PKK mitinginde sahne aldığını" öne çıkardı.