Yastık altından sermayeye kaynak!

1 milyar TL tutarındaki yeni paketin içeriğini seçim meydanlarında açıklayan hükümet, "krediyi al işçi çıkarma" çağrısı ile işten çıkarmalara karşı tepkiyi azaltmaya çalışıyor. Diğer yandan paket aracılığıyla iflasların önüne geçilmeye ya da sayısının azaltılmasına çalışılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan tarafından seçim meydanlarında açıklanan 5. ekonomi paketi birkaç sektöre daha KDV indirimi içeriyor. 1 milyar TL tutarındaki paket, talebi canlandırmaya yönelik alınan önlemleri içeriyor. IMF ile yapılan pazarlıkta eli güçlenen hükümet ard arda ek paketler açıklayarak kriz sürecine müdahi olduğunu göstermeye çalışıyor. Maliye Bakanı Unakıtan'a göre paket, işverene "krediyi al işten çıkartma" çağrısında bulunuyor. Beşinci pakette beş önlem şeklinde yorumlanan paket aracılığıyla da belli sektörlerde biriken stokların eritilmesi ve iç tüketimin, talebin canlandırılması hedefleniyor. Böylelikle birçok sektörde yaşanan durgunluğun aşılması hedefleniyor. Kredi ve emlak piyasalarında yaşanan kriz sonucundan en çok etkilenen sektörlere yönelik alındığı gözlemlenen önlemler aynı zamanda yerel seçimlerin de önemli bir malzemesi haline dönüşmüş durumda.

Daha önce otomotiv ve beyaz eşyaya yönelik açıklanan KDV indirimine ek olarak bu kez mobilya ve bilişim sektörü ile bazı makinelerin alımına KDV indirimi getiriliyor.

Buna ek olarak Erdoğan'ın Çankırı'daki seçim konuşmasında belirttiği üzere, iş yerlerinin satışından alınan KDV 3 ay süreyle yüzde 8'e indiriliyor. Ayrıca konut, iş yeri ve diğer gayrimenkullerin satışında alıcı ve satıcının her birinden ayrı ayrı binde 15 olarak alınan tapu harcı, 3 ay süreyle binde 5'e indiriliyor. Daha önceki pakette de lüks konut alımına yönelik KDV indirimi kararı alınmıştı.

Ekonomideki durgunluğun sonucu olarak özellikle dayanıklı tüketim mallarına olan talebin azalması karşısında alınan önlemler söz konusu piyasaların canlandırılması hedefini taşıyor. Kredi piyasalarındaki tıkanıklık karşısında özellikle küçük ölçekli işletmelerin korunması hedefi de söz konusu.

Son paket ile KOBİ'lerini kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirilirken, daha önce de tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde kullanılan bazı makinelerinden alınan KDV'de indirime gidilmişti.

Mobilya ve bilişim sektörü alınan karardan duydukları memnuniyeti açıklarken durma noktasında gelen satışların bu şekilde artacağını dillendirdiler. Sermaye temsilcileri ise KDV indirimi uygulamasının ve açıklanan önlemlerin otomotiv, beyaz eşya, inşaat, gayrimenkul ve mobilya sektörleri dışında kalan sektörlere yönelik de gerçekleştirilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

AKP hükümeti yetkilileri alınması gereken önlemlerin süreç içerisinde farklı paketler aracılığıyla açıklanacağını belirtiyorlar.