Yaşar Hoca'dan sola fetva

Yaşar Nuri Öztürk, AKP&#039nin yükselişinin &quotgünahı&quotnı sola yükledi. Öztürk&#039e göre, Türkiye solunun öncelikli görevi, AKP&#039nin din istismarcılığının karşısına gerçek dini çıkaracak asıl özne haline gelmek ve dinsel terminolojiyi kullanarak halkla bütünleşmek...

soL (HABER MERKEZİ) Halkın Y&uumlkselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı, ilahiyat&ccedilı Yaşar Nuri &Oumlzt&uumlrk, solun halkla ve dinle ilişkisine dair g&oumlr&uumlşlerini ifade eden yazı ve deme&ccedilleriyle, &quotsola akıl verenler&quot kervanına katıldı.
&nbsp
T&uumlrk solunun ve laik aydınların temel &ccedilarpıklığının, bir yandan, dinin istismar edilmesinden yakınırken, diğer yandan din istismarcılarının ekmeğine yağ s&uumlrecek ne varsa yapmaları olduğunu s&oumlyleyen Yaşar Nuri &Oumlzt&uumlrk, bu y&uumlzden, &quotsiyaset dincisi&quot olarak adlandırdığı AKP'nin başarısının, kendi dehasının değil, solun tutarsızlığının &uumlr&uumln&uuml olduğunu iddia etti.
&nbsp
Halkla b&uumlt&uumlnleşmenin yolunun -&oumlyle veya b&oumlyle- dinden ge&ccediltiğini ileri s&uumlren Yaşar Nuri &Oumlzt&uumlrk, halkla b&uumlt&uumlnleşememekle itham ettiği solun &oumln&uumlne s&uumlrd&uumlğ&uuml re&ccedileteyi, H&uumlrriyet gazetesinin d&uumlnk&uuml sayısında yer alan k&oumlşe yazısında, &quotey sol, halkla b&uumlt&uumlnleşmede sahtesi bile işe yarayan dinin ger&ccedileğini halkın &oumln&uumlne koyan bir b&uumlt&uumlnleşmeyi neden yaratmıyorsun? Belli ki, dine sırt &ccedilevirerek, dini yok sayarak bu halkla b&uumlt&uumlnleşmek olası değil&quot s&oumlzleriyle ifade etti.
&nbsp
Yaşar Nuri &Oumlzt&uumlrk, altı ay i&ccedilerisinde 60 baskı yapan ve AKP'yi eleştiren &quotAllah ile Aldatmak&quot isimli kitabının, &quotsolun, din s&oumlm&uumlr&uumls&uumlnden yakınma şampiyonu, laik yayın organı Cumhuriyet&quotte &quottek satır olsun&quot yer alamayışından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, &quotbenim anlattığım dinden, hele hele 'Allah ile Aldatmak' kitabımdan rahatsız olan veya o kitabı fark edemeyen bir solun, bu &uumllkede siyaset adına bir geleceği, bir vaadi, bir beklentisi olabileceğini sananların aklına şaşarım&quot dedi.
&nbsp
2002 genel se&ccedilimleri &oumlncesi &uumlye olduğu, listesinden milletvekili se&ccedilildiği ardından da istifa ettiği CHP'yi solun asl&icirc akımı, &quotsolun kalesi&quot diye nitelediği Cumhuriyet gazetesini ise solun temel basın-yayın organı olarak anladığı g&oumlzlenen Yaşar Nuri &Oumlzt&uumlrk, yazısının b&uumlt&uumln&uumlnde sola &oumlneri ve uyarılarda bulunmayı da ihmal etmemiş.
&nbsp
Deniz Feneri yolsuzluğunu eleştiren yazılar kaleme alan solun s&oumlyleminde &quotharam&quot s&oumlzc&uumlğ&uumln&uumln yer alamayışını, &quotg&uumll&uumln&ccedil bir ahmaklık&quot olarak niteleyen ilahiyat profes&oumlr&uuml &Oumlzt&uumlrk, &quothalk ve siyaset, dincilik &ccedilukuruna nereden d&uumlşm&uumlşse oradan kalkması, kaldırılması lazım. Bunun i&ccedilin de, d&uumlş&uumllen yerin tehlikeli olduğunun anlatılması gerekir. Bu anlatım, dinsel terminoloji kullanılmadan olmaz. İdeoloji, laiklik nutuklarıyla hi&ccedil olmaz&quot demiş.
&nbsp
Solun siyaset becerisinin yalnızca muhalefet &uumlretmek, bağırıp &ccedilağırmak, dalaşmak, yazıp bozmak, hizip veya parti &uumlretmek s&oumlyleyen &Oumlzt&uumlrk'&uumln k&oumlşe yazısı, sola, &quot&oumlnce tutarlı ve d&uumlzg&uumln hale gelin&quot uyarısı ve sol hareketin dine ilişkin &quotezberi&quotni bozması
i&ccedilin, &quother şeye rağmen, &uumllke ve halk adına yardıma hazır olduğu&quotna ilişkin beyanıyla sonlanıyor.