Vatan'da bir evrim düşmanı

Vatan yazarı Yiğit Bulut, ardarda yazdığı "Evrime inananlara inanamıyorum" başlıklı yazılarla evrim teorisini karalarken Zaman Gazetesi buna alkış tuttu.

soL (HABER MERKEZİ) Vatan yazarı Yiğit Bulut, bir süredir evrim teorisi üzerine yazılar yazıyor. Yazdığı yazılarda evrimin matematiksel olarak mümkün olmadığı izlenimi vermeye çalışan Bulut'un bilimsel konuları çarpıtmak için kimi kimi istatistikler de uydurması dikkatlerden kaçmadı.
Evrime bir inanç sistemiymiş gibi yaklaşan Yiğit Bulut, ilk yazısında evrim teorisine kayıtsız bir şekilde saldırırken ikinci yazısında "Evrim gerçektir, süreklidir ve 'sistemi kuran' büyük zekanın sisteme kattığı 'bileşenlerden' biridir! Sistemin 'özü' veya 'sistemi yaratan' kavram değil!" dedi.

"Aklı olan inanmaz"
"Milyarlarca hücrenin mükemmel bir şekilde biraraya gelişini" olasılık hasapları üzerinden tartışmak istediğini söyleyen Bulut, bunun, "Kimilerine göre bu 'bir zekanın bilinçli biraraya getirmesi', kimilerine göre 'random-raslantısal' bir 'gelişme' yani 'evrim'!" olduğunu söyledi.
Akıllı tasarımcıların bilindik tezlerini yineleyen Bulut, bu tezleri kendi örnekleri ile renklendirdi. Bulut, evrimin olamayacağını kanıtlamak için şu örneği verdi:
Şimdi soralım matkabın çalışır halde yere düşüp "tahtayı" delme ihtimali ne? İstatistikler her ay o atölyede 3 kaza olduğunu ve yaklaşık her 10 çalışma gününde 1 "rastgele" delik açıldığını gösteriyor. Şimdi bir soru daha soralım aynı deliğin yanına bir "menteşe" çakılması ihtimali ne? Yine istatistikler o atölyede son 3 yıl içinde sadece bir yani 1.000 günde 1 kez aynı yerde duran artık bir parçaya düşen bir "menteşenin" üstünden geçilmesi sonrası "son derece bozuk" bir şekilde takıldığını gösteriyor. Bu iki verinin anlamı bir delik ve yanına bir menteşe takılması ihtimali 10 binde 1! Lütfen dikkat daha "pencere" falan yapmadık! Tahtayı kesmedik, deliklerini delmedik, menteşe takmadık!

Bu açıdan bakıldığında evrimin matematiksel olarak "ifade edilemez" olduğunu iddia eden Bulut, hızını alamadı ve "Biraz 'matematik' bilen, evrim gibi bir 'saçmalığa' asla inanamaz" dedi.

"Evrim var ama..."
Aslında ikinci yazıyı yazmak gibi bir fikri olmadığını belirten Bulut, gelen tepkiler ve yazı hakkında yapılan yorumlar nedeniyle ikinci yazıyı yazmaya karar verdiğini söyledi. Yazdığı ilk yazıda evrimi inkar eden Bulut, ikinci yazıda, bu tavrını biraz daha yumuşattı. İlk yazıda sorununu doğru bir şekilde ifade edemediğini belirten Bulut, "Doğrusu 'Evrim'in varlığına değil varoluşumuzun rastlantısal başladığı' şeklinde algılanan 'evrim kavramına inananlar' olmalıydı" dedi.

Evrimin başlangıcı açıklamayamadığını iddia eden Bulut, "Hazır sistem üstünde "çalışmak" ve "sebep-sonuç" üretmek kolaydır, önemli olan "üzerinde ahkam kestiğimiz" sistemi "hangi gücün" dizayn ettiğidir" dedi. Çalışan bir sistem içerisinde erimin anlamlı olduğunu iddia eden Bulut, "Evrim gerçektir, süreklidir ve 'sistemi kuran' büyük zekanın sisteme kattığı 'bileşenlerden' biridir! Sistemin 'özü' veya 'sistemi yaratan' kavram değil!" dedi.

Zaman fırsatı kaçırmadı
Yiğit Bulut'ub yazısı hnüz tartışılmaya başlanmadan Zaman Gazetesi'nin ilgilini çekti. Bulut'un yazısını "Vatan yazarı 'evrime inanmıyorum' dedi, ortalık karıştı" başlığıyla duyurdu. Haberde ortalığın nasıl karıştığı konusunda hiçbir bilgi vermeyen Zaman, Bulut'un yazılarını ardarda sıralamakla yetindi.