Alman patronlar zıvanadan çıktı

Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn, yolsuzluğu engellemek bahanesiyle, çalışanlarının özel yaşamlarını araştırmak için casusluk şebekesi kurmuş.

soL (DIŞ HABERLER) Alman Stern dergisinde yayınlanan bir habere göre, Deutsche Bahn adlı şirket, birçoğu yönetici kadrosunda olan bin kadar görevlisini, ev adresinden banka hesap numaralarına ve telefon görüşmelerine kadar kişisel bilgileri üzerinden izlemiş. Casusluk olayının ortaya çıkması mahremiyet haklarının ihlal edildiği gündeme getirse de, şirket, sitesine astığı açıklamayla casusluğu meşrulaştırdı: "Bütün dürüst müşterilerimiz, vergi mükellefleri ve müşterilerimizin çıkarı için yolsuzluğu engellemek adına yasalar dahilinde her türlü önlemi almaya devam edeceğiz."

Olayda, daha önce Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom'un da kiraladığı özel casusluk şirketi Network Deutschland GmbH'nın adı geçerken, demiryolları şirketinin bu hizmet işin ödediği paranın 800 bin avro olması dikkat çekti. Şirketin demiryolları için sekiz sayfalık bir rapor yayımladığı belirtildi. Hükümetin Mahremiyet Hakları Komisyonu'ndan Alexander Dix, yasadışı olan bu eylem nedeniyle şirkete para cezası kesebileceklerini, ayrıca olayın savcılığa sevk edilebileceğini söyledi.

Aynı şirketin 2003 yılında da Deutsche Bahn için hizmet verdiği de yayımlanan haberde yer aldı. Üst düzey yöneticilerin ve eşlerini izlemeye alındığı bu çalışmada, şüphe altında olan 774 çalışanın kişisel bilgileri tespit edildi. Şirket ayrıca 500 çalışanının eşlerini de bilet alma işlemlerinin izini sürme yoluyla müşteri bilgilerini kullanarak kayıt altına almıştı. Ancak ne önceki ne de yakın zamanda yürütülen casusluk çalışmasının raporları kamuoyuna açıklanmadı ve yolsuzluğa dair herhangi bir önlem alınmadı.

Almanya'da telekomun ve demiryolu şirketlerinin çalışanlarına yönelik yürüttüğü casusluk işlerini &sbquoyolsuzluğu önleme' adına meşru kılmaları başka şirketlerin de aynı yöntemi izlemelerine neden oluyor. Almanya'nın ucuzcu marketi olarak bilinen ve ülkenin neredeyse her noktasında şubesi bulunan Lidl adlı süpermarket yönetimi de geçen yıl özel dedektifler tutarak çalışanlarının izini sürmüştü.