Ürdün'de etnik çatışma ve tribün faciası

Ürdün’ün El Vahdet ve El Faysali takımları taraftarları arasında çıkan çatışmada, polisin gruplara müdahalesinin ardından tel örgülerin çökmesiyle 250 taraftar yaralandı. Çatışmanın sebebinin ülkedeki Filistinlilere yönelik etnik ayrımcılık olduğu vurgulanıyor.

Ürdün’ün Başkenti Amman’da El Vahdet ile El Faysali takımları arasında oynanan maçta çıkan, polisin de müdahil olduğu çatışmalar sonucunda 250 kişi yaralandı. Son yıllarda tribünlerde görülen en şiddetli çatışmanın yaşandığı karşılaşmada, polis çatışan taraflara saldırdı. Taraftarların sıkıştığı demir tellerle çevrili set çökünce 250 kişi yaralandı.

Ürdün’de Filistinliler El Vahdet takımını tutuyor. Diğer takım El Faysali takımı ise Ürdünlülerin tuttuğu bir takım. El Cezire'nin haberine göre takımların taraftarları arasında son beş yılda gerginlik gitgide yükseliyor. Haberde Cuma günkü maçtaki gerginliğin en yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.

Wikileaks belgelerinde de bu takımların maçına dikkat çekildi
El Cezire'nin haberine göre Wikileaks belgelerinde, Ürdün’deki ABD Büyükelçiliği’nden gönderilen notta Temmuz ayında yine iki takım arasında oynanan ve iptal edilen maça dikkat çekilerek El Faysal tribünlerindeki Anti-Filistin sloganlarının ve holiganizminin, Kraliçe ve veliaht prensin Filistin kökenini karalamaya yönelik olduğunun ifade edildiği belirtildi. Karşılaşmalarda kullanılan ırkçı tezahüratlara dikkat çekildi.

Diğer yandan aynı habere göre Ürdün’de hükümetin Cuma günü yaşanan olayların politik arka planını öne çıkarmaktan kaçındığı ifade etti. Ürdün’de neredeyse nüfusun yarısını Filistinli ve Filistin kökenliler oluşturuyor. Ürdünlülerin bir bölümü Filistinli mültecilerin ülkeye bağlı olmadıklarını düşünüyor.

(soL-Spor)