Üniversitelere 'böl-yönet' girişimi

YÖK, öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan üniversiteleri bölmeye hazırlanıyor. Gerekçe olarak yönetimin zorluğunu gösteren YÖK'ün bu kararına üniversitelerden tepki yağıyor.

soL (HABER MERKEZİ) YÖK, öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan üniversiteleri bölmeyi planlıyor. Bunun için bir araştırma komisyonu kurulduğunu söyleyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversiteleri ile nüfusu 40 bini geçen diğer bazı üniversitelerin bölünmesi" konusunda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyonun, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile ilgili önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayarak Genel Kurula sunacağını söyledi.

YÖK Başkanı Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üniversitelerin öğrenci nüfusu açısından çok büyüdüğünü, bu nedenle idarelerinin zorlaştığını iddia etti ve "Onları yeniden yapılandıralım istedik" dedi. İlk aşamada beş üniversiteyi düşündüklerini belirten Özcan, "Bunlar kocaman üniversiteler. Öğrenci nüfusları fazla ve idare etmek çok zor oluyor. Ayrıca dağınıklar, şehrin her tarafına dağılmış durumdalar" dedi.

Kendileri büyüttü

Özcan'ın "üniversiteler kendileri istedi" iddiasına yanıt veren Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, "Üniversitede öğrenci sayısının çok olması bizim tasarrufumuz değildi. YÖK geçen yıl kontenjanı artırdı, ardından af kanunu çıktı. Bu sebeple öğrenci sayıları tüm üniversitelerde arttı. Kendileri artırıp sonra da 'öğrenci sayınız çok fazla' demek mantıkla pek uyum göstermiyor" dedi.

Köklü üniversitelerin kağıt üzerinde bölünmesinin hata olacağını söyleyen Ayhan, "Gazi Üniversitesi gibi fakülteleri iç içe geçmiş, birçok müşterek kullanım alanları olan bir üniversiteyi kağıt üzerinde bölmek fevkalade hatalı diye düşünüyorum. Kağıt üzerinde sadece sayılara bakmak suretiyle bir bölünme yapılırsa hem kurulacak, hem bölünen üniversite büyük zarar görür, verim alınamaz" dedi.

"Bu YÖK'ün son dönemdeki müdahalelerinin bir parçası"

soL'a, YÖK'ün kararı ile ilgili bir açıklama yapan Üniversite Konseyleri Derneği üyesi Araştırma Görevlisi Iraz Akış, "Ülkemizin köklü üniversitelerinin 'çok büyüdükleri ve idareleri zorlaştığı için yeniden yapılandıracak' olmaları, bugüne kadar piyasa koşullarının istenildiği düzeyde uygulanamadığı üniversitelerde, bu yöndeki adımların daha rahat atılabilmesi anlamına gelmektedir. Bölünen, küçülen üniversiteler YÖK tarafından daha rahat 'idare' edileceklerdir" dedi.

31 Mart tarihli YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararın, "YÖK'ün son bir yıl içinde hızlanan müdahalelerinin bir parçası" olarak değelendirilmesi gerektiğini söyleyen Akış, "Öğretim elemanlarının iş güvencelerinin ortadan kaldırılmasına yol açan yönetmeliklerle başlayan süreçte, YÖK son aylarda çok hızlı bir biçimde üniversiter sistemi dönüştürmek amacıyla adımlar atmaktadır. Rotasyon, puan sistemi gibi yeniliklerle kamu üniversiteleri yeniden yapılandırılırken, yönetmelik maddeleri değiştirilerek özel üniversiteler desteklenmektedir. Atılan her adımda üniversitelerdeki araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin tepkisiyle karşılaşan YÖK istediği hızla yol alamamaktadır. Üniversitelerin parçalanması, var olan direnç odaklarının ortadan kaldırılarak bu sürecin hızlandırılmasına hizmet edecektir" dedi.