Üniversitelerde özel güvenlik ısrarı

Polis ve YÖK üniversitelere polisin girmesi yerine kalıcı "özel güvenlik birimlerinin" yerleştirilmesi uygulamasında ısrar ediyor. Üniversiteye dönük polisiye müdahalenin etkin ve kalıcı hale gelmesi anlamına gelecek olan ÖGB'ler üniversitelerin "özgürleşmesi" olarak pazarlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı yetkilileri ile Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Samsun, Adana, İzmir, Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerin rektör ve yöneticileri bir araya gelerek üniversitelerde "güvelik" konusunda 2008 yılı Eylül ayından itibaren devam eden toplantılar yaptılar. Gazetenin haberine göre bu toplantılarda polis üniversite yönetimlerinden "her olayda" üniversiteye polisi çağırmamalarını ve "kendi özel güvenlik sistemlerini kurmalarını" istedi.

Toplantıda polis yetkililerinin "Kampus alanına sık sık polisin davet edilmesi, öğrencileri rahatsız ediyor. Çevik kuvveti gören öğrenciler arasındaki tahrikçiler, bu durumu provoke ediyor. Rektör ve dekanlarımız bu gibi gösterilerde kampus alanına polisi davet etmesin. Sadece olay çıkması muhtemel durumlarda çevik kuvvet haberdar edilsin. Üniversiteler kendi özel güvenlik şirketlerini kumralı" görüşlerini dile getirdiği söyleniyor.

Haberin gazetelerde "Polis üniversitede özgürlük istedi!" başlığıyla, üniversite yönetimlerinin okula polis çağırma ısrarına karşın polisin üniversitedeki eylemlere dönük "daha geniş düşündüğü", ÖGB uygulamasının üniversitede "polis baskısına" son vereceği vurgularıyla yer alması dikkat çekiyor.

Son dönemde üniversitelerde polis yerine özel güvenlik birimlerinin kullanılması uygulamasının sık sık gündeme geldiği görülüyor. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan üniversitelerde polis yerine özel güvenlik görevlileri kullanmayı düşündüklerini ilk kez Aralık ayında dile getirmiş ve bunun için emniyet güçleri, YURTKUR ve üniversitelerin işbirliği yapacaklarını söylemişti. YÖK tarafından "Güvenli ve Özgür Üniversite" adı verilen proje arada geçen bir buçuk ay içerisinde birçok kez gündeme getirildi. (http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/9313.html)

Öğrenciler ise, üniversitelerde varlığı yadırganan ve tepki doğuran polisin yerini üniversitede varlığı süreklileşecek ve kurumsallaşacak ve bu anlamda daha etkin ve sürekli bir müdahale aracı olacak olan özel güvelik birimlerinin almasının iddia edildiği gibi üniversiteyi daha "özgür ve güvenli" hale getireceği düşüncesine kuşkuyla yaklaşıyorlar.