Üniversite kapısı türbeden mi geçer?

Pazar günü yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesinde Öğrenci velileri türbelerde “silgi ve kalemlere yüz sürdürürken”, uzmanların sucuk yememe tavsiyesi, bakanlığın şeker tüketimi uyarısı haberlerde öne çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Öğrencilerin gelecek planlarında önemli yer tutan ÖSS öncesinde yine türbe ziyaretleri ve "başarı ritüelleri" gündemlerdeki yerini buldu. Gelecek kaygıları sınav başarısına endekslenirken, Gaziantep'te Ali Baba Türbesi ÖSS'ye girecek öğrenciler ve ailelerinin ziyaretiyle dolup taştı.

Gaziantep'te sadece kadınların ziyaret ettiği Ali Baba türbesi velilerin ziyaretiyle dolup taştı. Sınav öncesinde aileleriyle birlikte türbeye gelen öğrencilerin olması da dikkat çekerken sınavda kullanılacak kalemler silgiler türbenin penceresine ve duvarına sürülerek şans dilendi. Veliler çocuklarını bu dualarla sınavı kazanacağını umduğunu belirtirken, çocuklarının daha önce dua sayesinde sınavı kazandığını söyleyen bir kadın şimdi de torunları için türbeye geldiğini belirtti. Türbelerin taştığı başka şehirler ise Şanlıurfa ve Van oldu. Şanlıurfa'da sabahın erken saatlerinde veliler ve öğrenciler Balıklı göle gelerek dua ederken Van'da da Van Kalesi yanında bulunan Şeyh Abdurrahman Gazi ve Galip Paşa türbeleri ÖSS dualarının merkezi oldu. Çocuklarının sınavda başarılı olması için dua edenler yazdıkları notları ve bozuk paraları türbenin içerisine atarak bu şekilde dualarının kabul olunacağını söylediler.

İstanbul'da duaların merkezi ise Eyüp Sultan Camii ve Bakırköy'de bulunan Zuhurat Baba türbesi oldu. Genelini kadınların oluşturduğu veliler Kuran okurken, öğrenciler de bir yandan dua etti, diğer yandan da dualarının kabul olması için şeker dağıttı.

Çorum'da da ÖSS için Cuma namazı öncesinde toplu dualar edildi. Yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için Çorumlular "Allah haklarında hayırlısını eylesin, Ya Rabbi Çocuklarımızı başarılı ve hayırlı kıl" duası etti. Müftü sınavın hayatın sonu olmadığını söyleyerek velileri uyarırken anne babaların çocuklarına destek olmasını istedi.

Bir sınav yetmezmiş gibi...
Edirne'de yapılan gerçek ÖSS denemesi ise sınavın öğrencinin geleceğini belirleme noktasında ne kadr güçlü bir noktaya ortaya oturduğunu açığa çıkardı. Son derece eşitsiz bir sistemle üniversiteye yerleştirme sistemine oturan sınavın bir kopyasını gözetmenlerle birlikte yürüten özel bir dersane yaptığı sınavla ilgili şu açıklamada bulundu: "Öğrencilerimizin oturma şekillerinden tutun da kat ve sınav sorumlusuna kadar gerçek bir ÖSS gibi olmasını istedik. Bundaki amacımız, öğrencilerimizin sınavın nasıl olacağını gerçek ortamda yaşayarak görmelerini ve eğer varsa sınavda yapıp yapmayacakları şeyleri tespit ederek önlemlerini almalarını sağlamak, sınav heyecanını onlara yaşayarak hissettirmekti."

Bir yandan panik havasıyla ve dualarla sınavı kazanma işinin Allah'a kaldığı havası hissedilirken bir yandan da ailelere ve sınava girecek öğrencilere telkinlerde bulunan haberler dikkat çekti. Ailelere bu sınavın hayatın sonu olmadığı söylenir ve gençlerin morallerini yüksek tutmaları için psikologlar ve rehber öğretmenler tarafından destek verilirken, öğrencilere de son 2 günü sakin geçirmeleri ve uykularını iyi almaları tavsiye ediliyor.

Testi yırt ve rahatla!
Önce psikolojinin bozulması sonra da girilecek üniversitede bilimsel çalışma hayaliyle sınavın başarılı bir şekilde atlatılması ise Mersin'de gerçekleşen şenliğin mesajı oldu. Özel bir dersanenin düzenlediği "Kalem Kırma Şenliği"nde öğrenciler kendilerine sorulan her sorunun sonunda testleri yırtıp havaya attı ve kalemler kırıldı. Eğitimci yazar olarak şenliği yönlendiren Süleyman Beledioğlu da şenlikte yaşanan coşkunu bir boşalım olduğunu ve artık bu öğrencilerin üniversitede test çözmeyeceklerini belirtti. Beledioğlu, "Orada daha akademik ve bilimsel bir sınava tabi tutulacaklar. Psikolojide katarsis denilen bir şey vardır. Öfke boşalımı da diyebilirsiniz buna. Çocuğu öfkelendiren nedir? Kalem ve testtir tabi ki" diyerek buşekilde çocukların testlere veda ettiğini iddia etti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Dr. Ünal Yarımağan da ÖSS ile açıklamalarda bulundu. Yarımağan, sınavın zorluk derecesinin geçen yılla aynı olacağını belirtirken, sınava kapalı öğrencilerin alınmayacağını, cep telefonlarının salonlara sokulmayacağını belirtti. Yarımağan 3 saat 15 dakikalık sınavda her biri 30'ar sorudan oluşan 8 test bulunacağı, toplam 240 soru yöneltileceğini belirtti. Ön lisans için 120 soru yanıtlamanın yeterli olduğunu kaydeden Yarımağan, lisans programları için ise buna ek olarak 60 soru daha yanıtlamak gerektiğini anlattı.

Uzmanlardan sucuk ve şeker uyarısı...
Diğer yandan Uludağ Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Mustafa Tayar ise ÖSS'ye girecek gençlerin, sınav öncesinde susuzluk hissini artıracak "sucuk, pastırma, salam, sosis gibi baharatlı ve tuzlu gıdalardan" uzak durması gerektiğini vurguladı. Tayar, sınav öncesi iyi bir sabah kahvaltısı yapılmasını tavsiye ederken çikolata ve basit şeker içeren tatlılardan özellikle kaçınılmasını istedi. Prof. Dr. Mustafa Tayar, sınava girecek gençlere sabah kahvaltısı için süt, yumurta, peynir, kepekli ekmek gibi kan şekerini hızla yükseltip, düşürmeyecek dengeli bir beslenme önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı da üzerinde düşen görevi daha iki ay öncesinden yerine getirmişti. Bakanlık, açıklamasında özellikle halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunduğunu belirterek, karbonhidrattan zengin bu besinlerin tam tersi bir etkiyle gevşemeye neden olduğunu ve bu nedenle de şeker, şekerleme yerine, kuru üzüm, erik, kuru incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebzelerin tercih edilmesi gerektiğine işaret etmişti.