TÜSİAD'dan hükümete 'cila'

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, krizin seyri üzerine yaptığı değerlendirmede hükümet icraatlarından memnuniyetini dile getirdi. Yalçındağ’ın belirgin derecede ılımlı olan genel tavrı dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dün yaptığı bir konuşmada ekonominin seyrine yönelik iyimser yaklaşımlarını dile getirdi. Yalçındağ'ın hükümet icraatlarına yönelik belirgin derecede ılımlı tavrı da dikkat çekti.

"Dünya krizde"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı'nın ortak düzenlediği Türkiye-Portekiz İş Forumu'nda söz alan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, AKP hükümetinin "bizim suçumuz yok, dünya krizde" tezine paralel bir yaklaşımda bulundu.

Yalçındağ, "Süregelen ekonomik kriz dünya çapında bazı parametrelerin yeniden değerlendirilmesini ve değiştirilmesini gerektiriyor. Uluslararası ekonomi giderek milletlerarası bir ekonomik yapıya doğru ilerliyor" diye konuştu.

"Hükümet önlem aldı"
Yalçındağ, konuşmasının devamında hükümet politikalarının kapsamlı bir dökümünü verdi.

Yalçındağ, "Ekonomik krizin etkilerinin azaltılması için Türk hükümeti tarafından birtakım önlemler alındı. Ekonomiyi canlandırma paketleri, şirketleri finansal anlamda canlandırmak için piyasaya sürüldü. Yeni teşvikler oluşturuldu. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı iç talebi canlandırmak üzere para ve maliye politikalarını tekrar düzenledi. Bazı sektörlerde vergi oranlarında indirime gidildi. KOBİ'leri desteklemek için yeni önlemler alındı" ded.

Bu gelişmeler ve alınan önlemler doğrultusunda ikinci çeyrekte ekonomik krizin etkilerinin daha da azalacağını umduklarını söyleyen Yalçındağ, "Türkiye'nin son birkaç yıl içerisinde global yatırımcılar için en ilgi çekici pazarlardan biri olduğunu" sözlerine ekledi.

Yalçındağ, seçimlerden sonra gerçekleşen kabine değişikliğini de hükümetin artıları arasında sayarken, Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) yapılacak anlaşmanın bir an önce imzalanmasını beklediklerini söyledi.

İyimserlik Doğan'a paralel
Doğan Holding'in sahibi Aydın Doğan'ın kızı olan Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın sergilediği iyimserlikle, Doğan Holding yayınlarının hükümete yönelik son günlerde sergilediği yumuşama sinyalleri arasındaki paralellik dikkat çekiyor.

Son günlerde TÜSİAD ve Doğan Holding'den gelen sinyaller, istikrar kaygısı artan bu iki kesimin hükümetle yeni bir denge noktasında "yeni bir başlangıç" için zemin aradıkları biçiminde yorumlanıyor.