Türkiye kupasının sahibi batıyor

Avrupa'nın dev bankası Fortis, gün içinde yaşanan büyük değer kaybının ardından, varlık portföyünü daraltacağını açıkladı. Belçika Maliye Bakanı, Fortis konusunda yatırımcıları sükunete davet etti.

soL (HABER MERKEZİ) Doğan Grubu'na ait Dışbank'ı alarak Türkiye piyasasına girmiş olan Brüksel merkezli uluslararası banka Fortis, batmanın eşiğinde.

Son bir yıldır borsalarda sürekli olarak değer kaybetmekte olan Fortis'in hisseleri, dün, likidite krizine girdiği söylentileriyle birlikte, Brüksel Borsası'nda yüzde 20 değer kaybetti. Böylelikle Fortis hisselerinin son bir yıldaki değer kaybı yüzde 75'e ulaşırken, ABD kaynaklı mortgage krizi, ilk defa kıta Avrupası'ndaki büyük bankalardan birini vurmuş oldu.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, yaşananlar esnasında piyasalara "sorumlu davranma ve sakin olma" çağrısında bulunmak zorunda kaldı ve Fortis müşterilerinin zarar görmeyecekleri güvencesini verdi.

Genel müdür değişti
Hisselerin çökmesinin ardından, bankanın genel müdürü Herman Verwilst bir açıklama yaparak, bankanın bir likidite sorunu yaşamadığını, ancak "başta planlanandan daha fazla varlık satmasının gerekebileceğini" söyledi. Verwilst bu açıklama sonrası derhal görevden alındı ve yerine Filip Diercyx getirildi.

El değiştirmesi bekleniyor
Fortis, haziran ayında 8,3 milyar avro (yaklaşık 15 milyar YTL) tutarında kaynak yaratacağını açıklamıştı. Şu ana kadar 3,1 milyar avro tutarında kaynak sağladığı ve 5 milyar avroluk varlığın satışı için de kapalı anlaşmalar yaptığı biliniyor.

Henüz açıklanmayan bu satış anlaşmaları arasında, Fortis Türkiye'nin de olduğu söyleniyor.

Söylentilerin ulusal basında geniş yankı bulması üzerine, Fortis Türkiye'den bir açıklama geldi. Açıklamada, bankanın "başarılı ve istikrarlı" olduğu vurgusu yapılırken, satılıp satılmayacağı konusunda açık bir ifadeye yer verilmemesi ve Fortis Genel Merkezi tarafından "satılacak varlıklara dair spesifik bir açıklama yapılmadığının" vurgulanması dikkat çekti.

Uzmanlar, Fortis'in tamamen el değiştirmesi ihtimalinin giderek arttığını belirtiyorlar. Bankanın hisselerinde değer kaybının ve mevduat çekişlerin hızlanarak sürmesi bekleniyor. Fortis'in el değiştirmesi halinde, Fransız BNP Paribas veya Hollanda merkezli ING'nin alıcı olabileceği söyleniyor.