Trabzon'un seçimi

Trabzon'daki başkanlık yarışının, CHP'nin “Volkan ağabey”i ile AKP'nin “uçakla gelen aday”ı arasında geçmesi bekleniyor. Volkan Canalioğlu “Volkan ağabey” imajına, “uçakla gelen aday” ise iktidara güveniyor.

(soL) Osman Güven / Yerel seçimlerin çekişmeli geçeceği illerden biri de Trabzon. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Trabzon'u kaybeden AKP, bu seçimlerde almak için yoğun çaba harcarken, CHP'li Canalioğlu koltuğunu korumakta kararlı. Anketlere göre de CHP ile AKP arasındaki fark gittikçe azalıyor. Başbakan Erdoğan'ın istediği iller arasında saydığı Trabzon'da, şu günlerde bir AKP kuşatması yaşanıyor.

Trabzon'da seçmen sayısı
29 Mart yerel seçimlerinde Trabzon'daki seçmen sayısı 154 bin 355 kişi. 2007 genel seçimlerinde 170 bin 391 kişi olan belediye sınırları içindeki nüfusun 16 bin civarında azaldığı görülüyor.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Trabzon'un seçmen sayısının 135 bin 556 olduğu, ancak sadece 76 bin 623 kişinin sandık başına gittiği biliniyor.

Bakan kapı kapı geziyor
AKP'nin Trabzon'a verdiği önemin en ciddi göstergesi, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak'ın haftalardır Trabzon'da bulunması. Bayındırlık Bakanı, adaylarının seçim kampanyasını planlamakla kalmıyor, Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birlikte kapı kapı geziyor. Bakan'ın uzun süredir Ankara dışında olması ve seçim kampanyasının yürütücülüğünü üstlenmesi pek çok Trabzonlu tarafından eleştiriliyor. Bayındırlık Bakanı, kampanyadaki çalışmasını, Erdoğan'ın Trabzon'a geleceğini Telekom aracılığıyla duyurmak için kullanılan bant kaydını seslendirmeye kadar vardırdı.

Sinik aday
AKP hükümeti ciddi kaynaklar aktararak Trabzon belediyesini almaya çalışırken, aday gösterdikleri isim bu ağırlığı kaldıramadı. Hakkında bir çok usulsüzlük iddiası olan ve AKP döneminde Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı'na kadar yükseltilen Gümrükçüoğlu, AKP hükümetinin sivrilttiği isimlerden biri. Bakan'ın yürüttüğü kampanyanın altında ezilen Gümrükçüoğlu'nun, bu görevi üstlenebilecek vasıflardan yoksun olduğu söyleniyor. Sırf AKP'li olduğu için müsteşarlığa kadar getirilen Gümrükçüoğlu, uzun yılardır Trabzon dışında yaşıyor. Bu nedenle Gümrükçüoğlu için "uçakla gelen aday" yakıştırması yapılıyor.

Trabzon'un özgünlüğü
Muhafazakar yapısı ile bilinen Trabzon'un seçim sonuçları, izleyenleri şaşırtabiliyor.
Geçtiğimiz yerel seçimde belediye başkanlığını CHP'nin adayı olan Volkan Canalioğlu kazanırken İl Genel Meclisi'ni AKP kazandı. İl genel meclisinde ciddi bir çoğunluğa sahip olan AKP, 2007 yılında yapılan genel seçimlerde, Trabzon'dan (Trabzon'dan toplam sekiz milletvekili çıkıyor) altı milletvekili çıkarttı. Bu konuya dikkat çeken Kuzey Ekspres Gazetesi Gazel Yayın Yönetmeni Ahmet Şefik Molamehmetoğlu, "Trabzon genele göre özgün bir yer. Parlementonun onda birine yakını Trabzon kökenli. Son dört seçimde muhalefet partileri kazandı. Trabzon insanı genel seçimlerde desteklediği bir partiyi yerel seçimlerde desteklemiyor ve dizginleyebiliyor. Canalioğlu'nun bu açıdan da şansı olduğun düşünüyorum" dedi.

CHP'nin Volkan Ağabey'i
Fazilet Partisi'nin ardından geçtiğimiz yerel seçimde belediye başkanlığını kazanan CHP'li Volkan Canalioğlu, bu seçimlerde, halkla kurduğu sıcak bağlara güveniyor. Trabzon'da yaşayan neredeyse herkesin de kabul ettiği gibi belediyecilik anlamında farklı hiçbir şey yapmayan Canlioğlu, belli bir siyasal duruşa sahip olmadığı için eleştiriliyor. Bununla birlikte, Canalioğlu'nun CHP kökenli olmadığı ve bu sayede Trabzon'da seçimleri kazanabildiği de iddia ediliyor. Seçim çalışmasına ayrılan bütçe göz önüne alındığında AKP'ye göre çok daha mütevazı bir çalışma yürüten Canalioğlu seçimleri kazanacağından emin görünüyor. Ancak yapılan anketler AKP'nin arayı kapatmaya başladığını ortaya koyuyor. Canalioğlu'nu desteklediğini söyleyenlerin sıkça dillendirdiği bir başka neden de Trabzon'un sosyal açıdan çok daha rahat bir hava kazanmış olması.

Solun durumu
Tüm Türkiye'deki gibi Trabzon'da da seçim iki kutup arasına sıkıştırılmaya çalışılıyor. Sol bu sıkışmayı aşmak için "Biz varız" deklarasyonu çerçevesinde bir birlik oluşturmayı ve ortak aday çıkartmayı denedi. Uzun süren görüşmelerin ardından ortak aday çıkarılamayınca, bazı partiler sadece il genel meclisi için aday çıkarma kararı aldı. Trabzon'da tüm sosyalistler "CHP'nin kuyruğuna takılmayacağız" derken, henüz sokağa çıkan iki özne var. Halkevleri "Halkın hakları" çalışmasını sürdürürken Türkiye Komünist Partisi, "Durdurun!" kampanyasıyla sokaklarda.

Trabzondan seçim notları