THY'ye haksızlık mı ediliyor?

Bizzat çalışanları tarafından "uçuş güvenliği" konusunda suçlanan THY yönetimi, dış basında çıkan olumsuz haberler üzerine "başarımızı gölgelemek istiyorlar" demeye başladı.

soL (DIŞ HABERLER) THY'nin çarşamba günü düşen uçağı için, ülkemizde "ucuz kurtulduk", "nazar değdi", "kahraman pilotların başarısı" gibi değerlendirmeler yapılırken, dış basında daha çok THY'nin kötü siciline yönelik yorumlar yer aldı.

İngiliz Times gazetesi, kazayı "Yolcuların mucize kurtuluşu" olarak verirken, Independent, emekli bir pilot olan Terry Tozer'ın görüşlerini aktardı. Tozer'a göre THY Avrupa'nın en kötü siciline sahip havayolu şirketiydi. Şirketin çalışma kültürüne dikkat çeken Tozer, güvenlik konusunda en önemli noktaların THY'de ihmal edildiğini belirtti. Ölümcül kaza konusunda THY'nin kötü sicilini hatırlatan bir başka gazete de Daily Telegraph oldu. Ülkemizde THY'nin en son yurtdışı kazasını 1971 yılında yaşadığı ve onca yıl sonra bu kazanın olmasının çok da büyük bir olay olmadığı vurgulanırken, dış basında farklı rakamlar ön plana çıktı. Daily Telegraph, 1971 yılında itibaren THY kazalarında toplam 500 kişi öldüğünü saptarken, bunun en bilinen ve en kötü örneğinin de bir kazada 346 insanın hayatını kaybetmesi olduğunu vurguladı. Hollanda'da yayımlanan De Volkskrant gazetesi de THY'nin güvenlik konusunda kötü bir sicili olduğunu, Avrupa ulusal havacılık şirketleri arasında en çok uçağı düşen şirket olarak bilindiğini yazdı.

Royal Air Force adlı İngiliz şirketinin eski pilotu ve Flight International'ın editörü David Learmount da bu kazanın THY'nin son on yıl içinde iki kez ölümcül kaza yaşadığına dikkat çekti. Yine eski bir RAF pilotu olan Air Transport Intelligence'ın editörü de THY'nin sicilinin benzerlerinden kötü olduğunu belirtti.

Çelişkili yorumlar
Dış basında genelde kazayla ilgili olarak THY'nin yetersiz güvenlik donanımı üzerinde durulurken, ABD'de yayımlanan The Wall Street Journal gazetesi, THY'nin "genel olarak iyi bir güvenlik sicili" olduğunu belirtti. Hollanda'da ve İngiltere'de THY hakkında olumsuz yorumların ağırlık taşımasına rağmen, Avrupa Komisyonu Başkanı Antonio Tajani'nin açıklaması dikkat çekti. Uçağın Schiphol Havaalanı'na düşmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Tajani, kazayla ilgili bilgileri hem Türk hem de Hollandalı yetkililerden aldığını, "THY'nin 2008 yılında 100'e yakın denetimden geçtiğini güvenlik ve emniyet sonuçlarının her zaman iyi olduğu"nu söyledi.

THY'nin büyüme kapasitesi
Ascend Online Fleets adlı, havayolları veritabanı hizmeti veren site de THY'nin son dönemde yaşadığı büyüme üzerinde durdu. Küresel durgunluk nedeniyle birçok şirket rotasında ve uçak filosunda kısıtlamaya giderken, son bir yılda THY'nin yolcu sayısının yüzde 15'ten 22.5'e yükseldiğini vurguladı.