“THY yönetimi Mahmutpaşa tüccarı gibi”

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin Amsterdam’da gerçekleşen uçak kazasına ilişkin yaptığı basın toplantısında, kaza sonrasında yapılan açıklamalar ve THY’deki kazaya davet çıkaran uygulamalar nedeniyle THY yönetimini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı ve Sivil Havacılık Genel Müdürü’nü istifaya çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Hava Yolları'na ait Hollanda seferindeki Tekirdağ isimli B737-800 tipi uçağın Amsterdam'da düşmesi sonrası Türk Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) tarafından beklenen açıklama yapıldı.

Hava İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin konuşmasında açıklama yapmak için kazanın ardından iki gün beklediklerini vurgulayarak "kazadan fırsat çıkarmak istendiği" gibi yorumlara neden olmamak istediklerine dikkat çekti. Ayçin, THY'nin kâr mantığıyla yönetildiğini vurgularken bu anlayışın kaza riskini artırdığını belirtti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın düşen uçağın tipini bilmediğini hatırlatan Ayçin, kaza sonrasında yapılan "kaderci" ve çelişkili açıklamaların talihsiz olduğunu vurguladı. Ayçin THY yönetimini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı ve Sivil Havacılık Genel Müdürü'nü istifaya çağırdı.

THY'nin beş yıldızlı otele benzetmek istendiğini belirten Ayçin, THY yönetimine seslenerek havacılığın sorumluluk isteyen bir iş olduğunu, bu nedenle THY yönetiminin ancak "İkitelli Halk Otobüsü Garajı" işletebileceğini söyledi. THY'de seyahat etmeye teşvik için Amerikalı ünlü oyuncu Kevin Costner'la reklam filmi çekildiğini ve reklamda herklesin kendini "yıldız" gibi hissettiğinin vurgulandığını hatırlatan Ayçin, "Bizim kimlik sorunumuz yok ki kendimizi Kevin Costner gibi görelim" dedi. THY yönetiminin yedi yıldır sendikayla ve THY ve Teknik A.Ş çalışanı 12.000 işçiyle uğraştığını ifade eden Ayçin, personelin, "İhbarcı yolcu" uygulaması, İnişi pas geçme inisiyatifinin kaldırılması" ve teknisyenlerin görevlerini yapmasının engellenmesiyle kaza riskinin artırıldığını söyledi.

Ayçin "Biz sendika olarak bir noktaya dikkat çekiyorsak bu konuya yönelik işlemlerin yapılması gerekir. THY vitrinden oluşmuyor. THY yüzde yirmi büyüme kaydetti. Denetimsiz büyüme risktir" dedi. Ayçin, THY'nin "Mahmutpaşa tüccarı" gibi yönetildiğini söyleyerek "Ulaştırma Bakanı, Sivil Havacılık Genel Müdürü ve THY yönetimi istifa etmelidir. Yalan söylediğimi düşünen varsa beni ihbar etsin" dedi.

"AKP desteği olduğu sürece kaza riski artar"
Ayçin açıklamasında THY yönetimi ile sendika arasındaki uzlaşmak çelişkiye rağmen yanlış yorumlara neden olmamak için kazadan iki gün sonra açıklama yaptıklarını ifade etti. Ayçin açıklamasında, THY yönetiminin kaza sonrasında sergilediği kaderci anlayışı eleştirerek Bakanlık tarafından yaşanan ölüm ve yalanmalar hakkında çelişkili ifadelerin talihsizlik olduğunu vurguladı. Sendika olarak kazaya neden sonuç ilişkiyle yaklaştıklarına dikkat çeken Ayçin, THY personel üzerindeki despot baskıların sona ermediği ve AKP'nin şirket yönetimine yaptığı destek sona ermediği sürece kazaların bu şekilde devam edeceğini vurguladı.

"THY'nin denetlenmesi gerekir"
Ayçin THY yönetiminin verdiği 105 uçak siparişine dikkat çekerek THY'nin karlılığını nasıl artırdığının anlaşılması için mutlaka denetlenmesi gerektiğini açıkladı. Ayçin toplantıyı "Durdurun bu gidişi" diyerek sonlandırdı.