Tecavüze uyarı, kürtaja aforoz

Brezilya'da yaşanan bir olay, Katolik kilisesinin dünya çapındaki bağnazlığını gözler önüne serdi. Dokuz yaşındaki kızına tecavüz edip hamile bırakan baba kilise tarafından uyarılırken, kıza kürtaj yapan doktorlar ve kızın annesi aforoz edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Brezilya Katolik Kilisesi tarafından alınan bir karar, bağnazlığın günümüzde dahi hangi boyutlara varabileceğini gösterdi. Üvey babası tarafından defalarca tecavüz edilen ve hamile kalan bir kıza, hayati tehlike nedeniyle yapılan kürtajı "günah" olarak niteleyen kilise, babayı uyarmakla yetinirken, doktorları ve anneyi aforoz etti.

Katolik gericiliği sınır tanımıyor
Recife kentinde meydana gelen olayda, mide ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan 9 yaşındaki bir kızın defalarca tecavüze uğradığı ve 15 haftalık hamile olduğu belirlendi. Bebeğin ikiz olduğu da ortaya çıkan incelemede, doğumun hayati risk taşıdığı gerekçesiyle ve annenin izniyle küçük kıza kürtaj yapıldı.

Olayın basına yansımasının ardından bir açıklama yapan Olinda ve Recife Başpiskoposu Jose Cardoso Sobrinho, "en büyük günahın" işlendiğini söyledi ve doktorlar ile anneyi aforoz etti. Kızı yaşı nedeniyle dinden çıkartmadığını söyleyen Başpiskopos, "Tanrı ile insanların kuralları çelişiyorsa, her zaman Tanrı'nın kuralları uygulanır. Bu insanlar, iki masum bebeği katletti. Onlar Tanrı'nın emrine karşı geldi" dedi.

Devlet ve din karşı karşıya
Başpiskopos tarafından yapılan bu açıklamanın ardından Sağlık Bakanlığı doktorları desteklediğini açıklarken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva "rahiplerin aşırı muhafazakar tavrını esefle karşıladığını" söyledi. Başkan Lula, doktorların "dokuz yaşında bir kızın hayatını kurtarmak için gerekeni yaptıklarını" ifade etti.

Kendisi de bir Katolik olan Başkan Lula'yı iktidara getiren oylar içinde Katolik cemaatinin önemli bir payı bulunuyor.

Gericiliğin merkezi Vatikan
Tecavüze örtülü biçimde onay verip kürtaja aforozla yanıt veren Başpiskopos'a Vatikan da sahip çıktı. İtalya'da yayınlanan La Stampa gazetesine konuyla ilgili bir demeç veren Katolik Kilisesi Piskoposlar Cemaati ve Latin Amerika Papalık Misyonu Başkanı Kardinal Giovanni Battista Re, "Brezilya Katolik Kilisesi'nin haksız bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu" söyledi.

Yaşananların "üzücü bir vaka" olduğunu söyleyen Re, buna rağmen kürtajla alınan ikizlerin yaşam hakkının ellerinden alındığını iddia etti. Kardinal Re, dokuz yaşındaki hamile çocuğun hayati tehlikesi konusunda ise sessiz kaldı.