Sonbahar’ın galasında Türkiye buluştu

Hayata dönüş operasyonlarını ve sonrasını anlatan, dünya festivalleri de dahil olmak üzere toplam dokuz sinema ödülü alan “Sonbahar” filminin galası, önceki gece Beyoğlu Emek Sineması’nda yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Y&oumlnetmen &Oumlzcan Alper&rsquoin ilk uzun metrajlı filmi &ldquoSonbahar&rdquoın galası &oumlnceki gece Beyoğlu Emek Sineması&rsquonda yapıldı. &ldquoSonbahar&rdquo bu yılın Altın Koza Film Festivali&rsquonde en iyi film &oumld&uumll&uuml de dahil olmak &uumlzere, d&uumlnya &ccedilapında festivallerden toplam dokuz &oumld&uumllle yılın en başarılı yapımlarından biri olmaya aday. Hayata d&oumln&uumlş operasyonlarını ve sonrasını anlatan film, &ccedilok anlamlı bir g&uumlnde, 19 Aralık 2000 tarihinde ger&ccedilekleştirilen operasyonların yıld&oumln&uumlm&uumlnde vizyona giriyor.

Sanat ve siyaset d&uumlnyası oradaydı
Kokteylle başlayan galaya filmin y&oumlnetmeni &Oumlzcan Alper, başrol oyuncuları A. Onur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin ve G&uumllefer Yenig&uumll&rsquole birlikte, yapımcılar Serkan Acar, Ersin &Ccedilelik ve filmin &ccedilekimlerine destek olan Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu da katıldı.

Gala T&uumlrkiye siyasetinin ve sinemasının &oumlnemli isimlerini bir araya getirdi. DİSK Başkanı S&uumlleyman &Ccedilelebi, TTB Genel Başkanı Gencay G&uumlrsoy, TKP Genel Başkanı Aydemir G&uumller, 68&rsquoliler Derneği Başkanı S&oumlnmez Tarhan ve CHP İstanbul İl Başkanı G&uumlrsel Tekin başta olmak &uumlzere siyaset d&uumlnyasından geniş katılımın olduğu gecede, edebiyat ve siyaset d&uumlnyasının duayeni Vedat T&uumlrkali, y&oumlnetmenler Sırrı S&uumlreyya &Oumlnder, Semir Arslany&uumlrek, &Ccedilağrı Kınıkoğlu, Aydın Kudu, Y&uumlksel Aksu, İsmail G&uumlneş, Aydın Sayman, Raşit &Ccedilelikezer, Ahmet Soner, sinema oyuncuları Volga Sorgu, &Oumlzg&uuml Namal, T&uumllin &Oumlzen, Erkan Can, Derya Alabora, Hatice Aslan, Ersin Pertan, Akasya Asılt&uumlrkmen, Olgun Şimşek, Settar Tanrı&oumlğen, Feza &Ccedilaldıran ve Ragıp Zarakolu, Sezai Sarıoğlu gibi &uumlnl&uuml isimler katıldı.

&lsquoBu gece T&uumlrkiye temsil ediliyor&rsquo
Galanın sunuşunu yapan sinema eleştirmeni Alin Taş&ccedilıyan, pr&oumlmiyerini Altın Koza Film Festivali&rsquonde yapan &ldquoSonbahar&rdquo filminin, d&uumlnya &ccedilapında bir&ccedilok festival dahil olmak &uumlzere, son olarak Tiflis&rsquoten G&uumlm&uumlş Prometheus &oumld&uumll&uuml haberiyle birlikte toplam dokuz &oumld&uumll&uuml kucakladığını s&oumlyledi. Taş&ccedilıyan, &ldquobu film &oumld&uumll almamış olsaydı bile bizler i&ccedilin &ccedilok &oumlzel bir anlam taşımaya devam edecek, bizi bu anlamla, bu konuyla buluşturan kişilere teşekk&uumlr etmek istiyorum&rdquo diyerek film ekibini sahneye davet etti.

Filmin yapımcılarından Serkan Acar, sahneden salondaki topluluğa baktığını ve filmin, siyasetin başaramadığını başararak sol m&uumlcadelenin bir&ccedilok &oumlğesini bir araya getirdiğini g&oumlrd&uumlğ&uumln&uuml s&oumlyledi. Acar, emeği ge&ccedilen herkesin yanı sıra &oumlzellikle ablasına, filmin &ccedilekilebilmesi i&ccedilin evini ipotek ettirdiği ve gereken desteği sağladığı i&ccedilin teşekk&uumlr etti. Acar, Hopa Belediyesi&rsquonin desteğine değinerek, yerel y&oumlnetimin yalnızca yol, su ve elektrik gibi altyapı &ccedil&oumlz&uumlmleri &uumlretmekten daha fazlasını yapabileceğini, bu filmin aldığı &oumld&uumlllerle g&oumlsterdiğini s&oumlyledi.

Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, &ldquoiyi belediyecilik anlayışının &uumlst yapı sorunlarıyla sınırlı olmadığını d&uumlş&uumln&uumlyorum. Biz k&uuml&ccedil&uumlk bir destekle ve inanarak iyi şeyler yapılabileceğini d&uumlş&uumlnd&uumlğ&uumlm&uumlz i&ccedilin bu desteği verdik ve bu film alacağı eleştiriler ve a&ccedilacağı tartışmalarla hak ettiği yere gelecektir&rdquo dedi.

&lsquoM&uumlcadele buradan ateşlenmeli&rsquo
Daha sonra sahneye DİSK Genel Başkanı S&uumlleyman &Ccedilelebi ve edebiyat d&uumlnyasının duayeni Vedat T&uumlrkali davet edildi. &Ccedilelebi, &ldquom&uumlcadelenin yeniden &oumlr&uumllmesinde bu filmin ışık tutacağını ve yeni yol haritamızın &ccedilizilmesine katkıda bulunacağını d&uumlş&uumln&uumlyorum&rdquo diyerek, bu anlamda filmin, sol m&uumlcadelede ortak d&uumlş&uumlnceyi bir araya getirdiğini s&oumlyledi ve m&uumlcadelede uzun yıllar aynı yolda y&uumlr&uumld&uumlkleri Vedat T&uumlrkali&rsquoye &ccedili&ccedilek verdi. &Ccedilelebi, oluşacak ortak y&uumlrek ve g&uuml&ccedille 2009 1 Mayısına &ccedilağrıda bulundu.

&lsquoEmek tek g&uumlc&uumlm&uumlz&rsquo
Vedat T&uumlrkali, &ldquobiliyorsunuz, bug&uumlne kadar edebiyat, sinema başta olmak &uumlzere bir&ccedilok alanda eser verdim. &Ccedilalıştım. Sanatın başka alanlarında tek başınıza eser verebiliyorsunuz ama sinema bir kolektif iştir. Bakın bir film adına sahnede ka&ccedil kişi bir araya geldi, sinema ortak emeğin ve aklın &uumlr&uumln&uumld&uumlr Ben sanatta emek verdim ama temelde bir iş&ccediliyim. Bu gece de bu &ccedili&ccedileği iş&ccedililerin temsilcisinin elinden alıyor olmak benim i&ccedilin onurdur, ben de bu &ccedili&ccedileği, y&oumlnetmen oğluma vermek istiyorum&rdquo dedi. T&uumlrkali, emek ve dayanışmanın &oumlnemine değinerek, bu anlamda bir &ldquoemek ve dayanışma &oumld&uumll&uumln&uumln&rdquo d&uumlzenlenmesi gerektiğini s&oumlyledi. T&uumlrkali, senaryosunu yazdığı ilk iş&ccedili filmi &ldquoKaranlıkta Uyananlar&rdquo filmini &oumlrnek g&oumlstererek, DİSK eski Genel Başkanı Kemal T&uumlrkler&rsquoin ve Kimya-İş iş&ccedililerinin b&uumly&uumlk desteğiyle, tam bir dayanışma sonucu ortaya &ccedilıktığını hatırlattı. İnsanlığın gittik&ccedile karanlık bir duruma s&uumlr&uumlklendiğini hatırlatan T&uumlrkali, bunun karşısında var olmakla yok olmak arasında, tek g&uumlc&uumln emek g&uumlc&uuml olduğunu vurguladı.

Y&oumlnetmen &Oumlzcan Alper de Sırrı S&uumlreyya &Oumlnder&rsquoin bir s&oumlz&uumln&uuml hatırlatarak, &ldquoen &ccedilok eşitlik ve &oumlzg&uumlrl&uumlk isteyenler, en b&uumly&uumlk zulme maruz kaldılar. Bu yolda Behice Boranları, Yılmaz G&uumlneyleri ve 19 Aralık operasyonlarında can verenleri anmak ve alkışlamak istiyorum. Onlar d&oumlrt metrekare yerde yaşamak i&ccedilin değil, t&uumlm T&uumlrkiye hapishaneye d&oumln&uumlşmesin diye o eylemleri yaptılar&rdquo dedi.

&lsquoBu filmle birlikte T&uumlrkiye sorunlarını tartışmalı&rsquo
Galanın ardından sorularımızı yanıtlayan Alper, filmi birlikte izleyerek konukların tepkilerini almaktan dolayı mutlu olduğunu s&oumlyledi. Alper, aldıkları ilk yorumların, filmin T&uumlrkiye a&ccedilısından son derece &oumlnemli bir konuyu tekrar g&uumlndeme taşıyabileceğini g&oumlsterdiğini belirtti. &Ccedilalışmanın başından bu yana hedefledikleri gibi, filmin vizyona girmesiyle birlikte t&uumlm &uumllkede bu tartışmayı başlatabilmesi, ayrıca T&uumlrkiye&rsquonin g&uumlncel sorunlarının da konuşulabilmesi a&ccedilısından &oumlnemli bir başlangı&ccedil olacağını, bu ama&ccedilla filmin vizyondaki g&oumlsterimleri dışında kendi &ccedilabalarıyla &oumlzel g&oumlsterim ve s&oumlyleşiler d&uumlzenleyeceklerini anlattı. 20-25 kent ve il&ccedileye ulaşmayı, buralarda &uumlniversite &oumlğrencilerinden demokratik kitle &oumlrg&uumltlerine kadar bir&ccedilok &oumlzneye temas etmek istediklerini belirten Alper, &ldquofilmin g&oumlrevi asıl şimdi başlıyor&rdquo dedi. Sinemada &uumlretenin, &uumlzerinde bulunduğu memlekete bir anlamda borcunu &oumldediğini s&oumlyleyen Alper, &ldquobu filmle g&oumlrd&uumlk ki, daha fazla &ccedilalışarak &ccedilok daha &oumlnemli ve g&uumlzel işler ortaya &ccedilıkarmalıyız. Bu bizim g&oumlrevimiz ve toplumsal borcumuzdur&rdquo dedi.

Filmin fragmanı i&ccedilin tıklayınız