Somali'ye asker gidiyor

Bir kez daha Somali'ye asker gidiyor. TBMM 1 yıllık tezkereyi kabul etti.

soL (HABER MERKEZİ) Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tezkerenin oylanmasından önce söz alan DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, deniz haydutluğu ve korsanlığının ayrı kavramlar olduğunu ancak bunların bir arada kullanılmasının uluslararası düzeyde karışıklık yaratacağını söyledi. Pazarcı, Güvenlik Konseyi kararlarında sadece deniz haydutluğundan bahsedildiğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de yetkide boşluk bırakmamak, yetkinin daha geniş olması açısından iki kavramı da kullandıklarını bildirdi. MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi de Türk askerinin, en riskli ve alarm veren ülkelerin bulunduğu bir coğrafyaya gittiğini kaydetti.

Tezkerenin sadece deniz görevlerini kapsadığı, askerlerin kara operasyonlarında görev almayacağı belirtildi.

TBMM, Genel Kurul'da kabul edilen bu tezkereyle, 1950'den bu yana yurt dışına asker göndermek için 23. kez izin aldı.

ABD'nin müdahelesine yardım etmek amacıyla Türk askerinin Somali'ye gönderilmesi için 8 Aralık 1992'de de TBMM'den tezkere alınmıştı. Aynı tezkere Yugoslavya'nın parçalanması sürecinde Bosna-Hersek'e asker gönderilmesini de kapsıyordu.