"Sınır Tanımayan"lar Küba'ya saldırıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler bu yılki "Yılın Gazetecisi" ödülünü bir Kübalı'ya verdi. Ricardo Gonzales Alfonso bu ödülü "devletin tekelindeki bilgiye karşı rekabete cesaret ettiği" için kazanmış.

soL (HABER MERKEZİ) Kurulduğu günden itibaren basın özgürlüğü konusunda Beyaz Saray ile paralel açıklamalar yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) hedefinde bu yıl da Küba vardı. Örgüt, "Yılın Gazetecisi" ödülüne Kübalı Ricardo Gonzales Alfonso'yu layık buldu. "ABD'nin çıkarına hizmet etmek" ve "Küba'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına zarar vermek" suçları bulunan Alfonso, RSF'ye göre bir özgürlük savaşçısı.

Örgüt medya ödülünü de Kuzey Kore hükümetine karşı yayın yapan Radio Free-NK'ya verdi.

Küba daha önce de "ödül" almıştı
RSF daha önce de Kübalı bir "gazeteci"yi ödüle layık bulmuştu. "Küba'da anayasal düzeni yıkmak ve yabancı bir devlet tarafından desteklenen yeni bir sistem kurmak" suçundan 2003 yılında tutuklanan Raúl Rivero daha 1997 yılında "Yılın Gazetecisi" ödülünü kazanmıştı. Örgüt'ün sahip çıktığı ve tutuklanmasını "Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen en kötü insan hakları ihlallerini hatırlatıyor" sözleriyle eleştirdiği Rivero'nun Amerikan Çıkarları Ofisi'nden para aldığı belgelenmişti.

Genelde, Bush'un demokrasi götürmeyi vaat ettiği ülkelerin hükümetlerine karşı suç işleyen gazetecilerin kazandığı "ödül" şimdiye kadar Rusya, İran, Suriye, Bosna-Hersek, Raunda, Çin, Cezayir gibi ülkelerin gazetecilerine verildi. Bu ülkeler dışında Ispanya ve Türkiye gibi ülkelerden de ödüle layık görülen gazeteciler oldu.

RSF'nin finasmanı
Ekonomik ve politik açıdan, büyük iletişim tekellerine ve başta ABD olmak üzere batılı devletlere bağlı bir örgütlenme olan RSF'nin finansörler listesi de hayli dikkat çekici. RSF, Fransa Devleti ve Avrupa Birliği dışında, ABD'nin saldırgan politikasını ABD çıkarlarına ters herhangi bir politika karşısında savunmayı amaç edinen Demokrasi için Ulusal Girişim (Fundación Nacional para la Democracia) adlı CIA kuruluşundan da yüklü miktarda para alıyor. Aynı zamanda Serge Dassault gibi Fransız silah fabrikatörleri ve kayıp füze satıcısı Jean-Guy Lagard&egravere tarafından da finanse edilen RSF, Vivendi Universal gibi dünyanın büyük medya tekellerinin de desteğini görüyor.

Ödül alanlar ve alamayanlar
Fransa merkezli örgüt 1992 yılından beri her "Yılın Gazetecisi"ni belirliyor. Ödül verirken hiç objektif davranmadığı için eleştirilen örgütün ABD'nin "hoşuna gidecek" kararlar vermesi ise dikkat çekiyor. Ülkesine ihanetle suçlanan ve ABD'den para aldığı kanıtlanan Kübalı "gazeteci"leri "Yılın Gazetecisi" ödülü ile onurlandıran RSF, ABD'den baskı gören gazetecileri görmezden gelmeyi sürdürüyor.

Yıllardır, Guantanamo kampında suçsuz bir şekilde tutuklu bulunan El-Cezire çalışanı Sudanlı gazeteci Sami al Hajj'ı görmezden gelen RSF, Küba, Çin, Kuzey Kore ya da İran karşıtı yayın yapan gazetecilerle yakından ilgileniyor.

Sınır Tanımayanlar ölçüt mü?
Küba'yı, "Amerika kıtasında, basın özgürlüğünün en büyük düşmanı" olarak gören RSF'nin verileri diğer basın kuruluşlarınınkiyle çelişiyor. Habersel Bilginin Güvenliği için Uluslararası Enstitü'ye göre 1996-2006 yılları arasında ABD'de 21 gazeteci öldürülürken aynı dönemde Küba'da sıfır, Kolombiya'da 72, Meksika'da 31, Brezilya'da 27, Peru'da 16 ve Guatemala'da 13 gazeteci öldürülmüş.