Şam'da bir Amerikalı

Şam'da yapılan İslam Konferansı Teşkilatı toplantılarına katılan Davutoğlu, ABD'nin bölgeye yönelik tezlerini İslam ülkelerine bir kez daha taşıdı.

soL (DIŞ HABERLER) İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı çerçevesinde bulunduğu Şam'da Orta Doğu ülkelerinin temsilcileriyle görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı ikili ilişkilerde ABD'nin bölgeye yönelik hedef ve beklentilerini dile getirdi. Davutoğlu ayrıca İslam dünyasına "yeni bir vizyon gerektiğini" söyledi.

AKP'nin yeni Osmanlıcılık açılımının fikir babası olan Davutoğlu'nun tutumu, Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politikasında ABD'nin etkisinin ne denli belirgin olduğunu gösteriyor.

Yeni Osmanlıcılık ve destekçileri
Davutoğlu'nun ikili görüşme yaptığı liderlerden Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın, Davutoğlu'na "Arap Birliği üyesi ülkelerde Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için büyük istek duyulduğunu aktardığı" kaydedildi.

Davutoğlu'nun ise buna mukabil olarak Amr Musa'ya, Orta Doğu sorunlarının çözümü konusunda Türkiye'nin bölgesel hareket edilmesinden yana olduğunu bildirdiği belirtildi.

Amr Musa, Başbakan Erdoğan Davos Zirvesi'nde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e "çıkıştıktan" sonra toplantıyı terk ederken ısrarla elini sıkmış ve tebriklerini dile getirmişti.

İki devletli çözüm ABD'nin istediği gibi

Ayrıca, Şam'da yaptığı konuşmalarda "Filistin sorunun iki devlet prensibine dayalı olarak çözülmesi gerektiğini" belirten Davutoğlu, "İsrail derhal iki devlet prensibine dayalı çözüm için ciddi bir adım atmalı ve barışın sağlanması yönündeki çabalara katkı vermeli" şeklinde konuştu.

Öte yandan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile de görüşen Davutoğlu, Maliki'ye "Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma sağlanmadan Orta Doğu'da barış çabalarının etkin olamayacağı" yönünde telkinlerde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a en yakın isimlerden olan Maliki'ye sarf edilen bu sözlerin, Hamas'ın ortak bir kabine içinde etkisizleştirilmesi yönünde bir telkin olduğu düşünülüyor. İsrail'in son Gazze saldırıları sırasında işbirlikçi tutumu büyük tepkiye yol açan Abbas, Hamas'ın Filistin yönetiminden tamamen tasfiye edilmesini istiyor. AKP'nin yeni Osmanlıcılık açılımının Filistin'e yönelik tezi ise Hamas'ın, ABD güdümünde kurulacak bağımsız bir Filistin devletinin yönetiminde yer verilerek etkisizleştirilmesinin daha kolay olacağını öngörüyor.

"Biz zaten görüşüyorduk"
Konferans çerçevesinde yaşanan bir diğer ilginç olay ise Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad ile Davutoğlu arasındaki diyalog oldu.

Davutoğlu'nu kabul eden ve getirildiği Dışişleri Bakanlığı konumundan dolayı kutlayan Esad, kameralar önünde Davutoğlu'na "sizinle sürekli görüşüyorduk, ancak ilk kez basın önünde görüşüyoruz" dedi.