Sabah'ın ‘iyi haber'i!

Sabah gazetesi, Vodafone’da 260 çalışanın işten çıkarılmasının bir gün öncesinde, şirketi “yatırımlarıyla karanlığa ışık yakan şirketler” arasında saydı.

soL (HABER MERKEZİ) Sabah gazetesinde yayınlanan "Ekonomiden 8 iyi haberimiz var" başlıklı haberde, "yatırımlarıyla karanlığa ışık yakan şirketler" olarak sunulanlar arasında, dün 260 kişiyi işten çıkaran Vodafone da yer aldı.

Haberde, "Global krizin Türkiye'ye yansımasıyla ilgili ekonomi dünyasında birbiri ardına gelen kötü haberler kaygılara yol açarken, yatırımları ile karanlığa ışık yakan şirketler ise moral verdi. Eczacıbaşı, İngiliz Vodafone, Alman şirketleri EnBW ve Vossloh, Belçikalı Zeigler, ABD'li Exxon Mobil ve BMC'nin yatırımları ile Adana'da iş seferberliği, dünün iç ferahlatan haberleri oldu" sözlerine yer verildi. Gazetenin, dün Türkiye ayağında 260 işçiyi işten atan Vodafone'la ilgili şu ifadeler kullanıldı: "Vodafone Türkiye, bu yıl 1.9 milyar TL yatırımla müşteri memnuniyetine ve markaya yatırıma devam edeceklerini açıkladı."

Bilindiği gibi, Vodafone dün bir açıklama yapmış ve "Güçlü yatırımlarla devam ettiğimiz 2009 yılı, Vodafone Türkiye için yeni bir döneme işaret ediyor. Türkiye GSM sektöründe iddialı ve kalıcı bir oyuncu olarak, kullanıcılarımıza en iyi, en kaliteli hizmeti sunmak için verimliliğe, kaynaklarımızı doğru kullanmaya ve uzmanlık alanlarımıza yoğunlaşmaya odaklanıyoruz. Sürdürülebilir başarının, varlığımızı yüksek performanslı bir organizasyon yapısı ve en etkin insan kaynağıyla devam ettirmekten geçtiği bilinciyle, organizasyon yapımızda gerekli değişiklikleri hayata geçiriyor, her kademede verimliliği arttırıcı adımlar atıyoruz" demişti. Açıklamada, 280 pozisyonun kapatıldığı ve 260 çalışanın işine son verildiği" de kaydedilmişti. Sabah gazetesinin yaşananlardan bir gün önce verdiği haberde ifade edilen iyi haberin ne olduğu da böylece ortaya çıktı.

Uzan Telsim günlerinin özleminde

Vodafone'da bu gelişmeler yaşanırken, Cem Uzan, konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Vodafone yönetimine hiç kimseyi işten çıkarmaması çağrısında bulunan Uzan, "Vodafone kimseyi işten atmasın. İşten çıkarmaları durdursun. Eğer Vodafone şirketi satmayı düşünürse, hemen görüşmeye hazırım. Vodafone'u satın alarak, tekrar Telsim'e çevireceğiz" dedi. Telsim, Uzan tarafından kurulmuş, daha sonra bu şirkete Uzan'ın borçları nedeniyle TMSF tarafından el konulmuştu. Şirket daha sonra, 4 milyar dolara İngiliz GSM şirketi Vodafone'a satılmıştı.

Dün ne oldu?
Vodafone Vizyonu: Yenilikler ve mobil iletişimin eşsiz gücü ile Türk insanının kalbini ve aklını fetheden ve Türkiye'de en çok beğenilen şirket olmaktır.
Vodafone Türkiye dün aldığı bir karar ile, Maslak ve Mecidiyeköy ofislerinden toplam 260 çalışanı işten attı. Merkez ofislerde çalışan sayısının yaklaşık 2600 kişiden oluştuğu öğrenilen Vodafone'da bu sayı yaklaşık yüzde onluk bir küçülmeye tekabül ediyor. İşten atılan personelin ağırlıklı olarak uzun süredir Vodafone'da çalışan nitelikli personel olduğu öğrenildi.

Tekli görüşmelerde açıklanan kovma kararlarına karşı oluşabilecek tepkilerle "imaj"ının zedeleneceğini düşünen Vodafone yönetiminin ofislerde dağıttığı sakinleştirici haplar, patronların "kriz tedbirleri" kapsamında her türden rezilliğe girişebileceklerinin kanıtı olarak gösteriliyor.

Vodafone geçtiğimiz aylarda da sözde tasarruf tedbirleri kapsamında İngiltere'de 500 çalışanı işinden etmişti. Aynı günlerde sızan açıklamalarda bu sayının tüm dünyada faaliyet gösteren Vodafone merkezlerinde 3500'ü bulacağı belirtilmişti.

Atılanları değil atanları dinlediler
Sakinleştirici kullanımı ve ambulans çağrılması dolayısıyla başta basının ilgi göstereceği düşünülen gelişme, bir çok haber kaynağında ajansların geçtiği bilgilerle sınırlı kaldı. Ajanslardan geçen haberlerde işten atılan çalışanlardan olayın magazin boyutu dışında neredeyse hiç bahsedilmezken, Vodafone'dan yapılan resmi açıklama ise esas gelişmeymiş gibi yer aldı. Basının bu tavrında geçtiğimiz günlerde 1,3 milyar dolar yatırım kararı aldığını açıklayan Vodafone'un, bu rakamın önemli bir kısmını reklam harcamalarına ayırmış olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili çıkan haberlerde, 260 kişinin işinden olması, yeni Genel Müdür Serpil Timuray'ın "ilk stratejik kararı" olarak yorumlandı. Hatırlanacağı üzere, Danone'den transfer olan ve son iki ayı GSM sektörünü tanıma eğitimleriyle geçirdiği bilinen Serpil Timuray üç gün önce verdiği mülakatta "daha önceki süt ve yoğurt günlük bir işti, GSM de öyle" şeklinde beyanatta bulunarak stratejik vizyonu hakkında ipucu vermişti.

Eylem çağrısı
IBM'deki sendikalaşma mücadelesi paralelinde her Cuma eylemler gerçekleştiren "Plaza Eylem Platformu" dün bir açıklama yaparak "insan katliamını birlikte durduralım" çağrısında bulundu. Açıklamada, "Katliam'ı durdurmak için tüm çalışanları, sendikaları, sivil toplum örgütlerini, basını ve tüm duyarlı insanları 6 Mart Cuma Saat 12:30'da Vodafone Maslak Plaza önüne bekliyoruz" denildi.