Radikal Troçkist olmuş!

Gazetenin dünkü internet sitesinde Ekim Devrimi anılıyordu. Ne güzel! Ama...

Radikal gazetesinin internet sitesinde, "91 yıl önce 'Başka bir dünya mümkün' demişlerdi" başlığıyla, Ekim Devrimi üzerine bir "foto galeri" yayınlandı. 26 fotoğrafın yanında 23 yazıyla, bir tarih özetlenmişti.

Foto-yazı, "Başka bir dünya mümkün" diyenler olduğunu söylüyor ya, bekleniyor ki, "gerçekten öyle miymiş" sorusu yanıtlansın. Yok, Ekim Devrimi, devrim ânından ibaret aktarılıyor. Nasıl sonuçlar doğurmuş, emekçilerin durumu ne olmuş, nasıl bir deneyimmiş sosyalizm, dünyayı nasıl etkilemiş, oralara girilmiyor. Devrim dediğiniz de, öyle aman aman bir şey değil yazılanlara bakılırsa. "Kaderin bir cilvesiyle", bir iktidara el konulmuş sanki. Diyor ki Radikal, "Tarih bazen garip tesadüflerle yol alır".

Bu beklenti, yani okurlarına "Eski kadim bir uygarlıktan kalan harabeler gibi unutulmaya daha doğrusu unutturulmaya yüz tutmuş olsa da bütün insanlık tarihinin muhtemel en önemli olaylarından birisinin yıldönümünde", sosyalizmin somut örneğinden hareketle, mevcut sistemin alternatifinden örnekler verilmesi, yerine getirilmiyor. Olabilir, Radikal'dir bahse konu gazete. "Eski kadim bir uygarlıktan kalan harabe"yi, (hem eski, hem kadim!) canlandırabilecek noktalara girmemekte yarar görülmüş olabilir tabii.

Peki, okurlar devrim nasıl yapılmış, onu öğreniyor mu bari? Görülen o ki, onu biliyorlar da, o sürecin teorik tartışmaları eksik kalmış. Boydan boya bir Troçki damgası var Ekim Devrimi'nde. Bunu anlatıyor yazı. Sonra, okurlarının profiline güvenle olsa gerek, "Nisan tezleri", "Marks'ın devrim şablonuna uymayan bir Lenin", "sürekli devrim", "kesintisiz devrim", "devrimci yenilgi stratejisi", ortalıkta uçuşuyor. Sovyetler nedir, kimdir Bolşevik, nedir o Menşevik, su gibi biliniyor besbelli.

Demiş ki Radikal'in hatırlatıcısı, fırsat bu fırsat, döktürelim Troçkist tezleri, kim bilecek "unutulmaya yüz tutmuş" tarihi, içimizi rahatlatalım bulduğumuz kürsüden... Bir gazetenin internet sitesinde, Ekim Devrimi, Troçkizmin allanıp pullanmasıyla, okurlara aktarılıyor. Yılların polemik konuları, tartışmaları, nesnel haber gibi yutturuluyor bir bakışın hakimiyetinde. Aydınlanıyor gazetenin okurları!

Radikal'den, Ekim Devrimi'nin Troçkist çarpık yorumu. Yakışır. Uyar. Belki, okurların merak edebileceğini söylediğimiz asıl şeye, "Bolşeviklerin ve öncülük ettikleri sistemin sınanışlarına" girilmemesi de bundandır. Devrimi yaptırdıkları Troçki'ye, sosyalizmin inşasında da liderlik verseler bir türlü, muhalefete atsalar bir türlü... İyisi mi, alt üst et bütün kavramları, yaz yeniden tarihi, gerisini meraklı okur zihninden tamamlasın... Yakışır. Uyar... soL