Putin halk desteğini kaybediyor

Ekonomik kriz, geçtiğimiz dönemde Rusya’nın yeni çarı olması yönünde kanun tasarısı sunulan Putin’in bile siyasi geleceğini tehlikeye soktu.

soL (DIŞ HABERLER) Son 8 yıl içerisinde Rusya'yı dağılması her an mümkün olan devlet görüntüsünden, uluslararası siyasetin önemli aktörlerinden biri hali gelmesini sağlayan grubun başındaki isim Rusya Başbakanı Vladimir Putin, zor günler yaşıyor.

ABD'de başlayan ve tüm dünya piyasalarına yayılan ekonomik krizin etkileri, Rusya'da diğer ülkelere göre daha da belirginleşmekte. Son bir hafta içerisinde 73 bin kişinin issiz kaldığı ve toplam işsiz sayısının 6 milyonu geçtiği Rusya'da, siyasi iktidara olan güven günden güne düşüyor.

Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in reytingleri son yapılan sosyal araştırmalarda çok ciddi bir şekilde düşmese de, Rusya'da reytingi hiç bir zaman düşmeyeceği belirtilen Putin'e olan halk desteğinin düşmesi, bugünkü Rusya iktidarını zor günlerin beklediğine işaret ediyor.

Rusya Toplumsal Araştırmalar Merkezi (VTsİOM) tarafından 7-8 Şubat tarihleri arasında yapılan bir araştırmada, Putin'i destekleyenlerin oranı % 74 düşerken, Medvedev'i destekleyenlerin oranı % 69'a düştü. 2008 yılının eylül ayında yapılan araştırmada, bu oran sırası ile % 80 ve % 79 idi.

Eğer bir seçim olursa, Medvedev'e oy vereceklerinin oranında da bir düşüş yaşandı. Medvedev'e oy vereceğini belirtenlerin oranı 6 ay içerisinde % 58'den % 54'e düştü. VTsİOM tarafından yapılan araştırma sonucunda ayrıca Rusya Hükümeti'ni destekleyenlerin oranı ise % 58'den % 47'ye düştü.

2001'de iktidara geldikten sonra halk desteği sürekli olarak artan Putin'in reytingi, ilk defa 2005 yılında Rusya vatandaşlarına verilen bazı ekonomik yardımların kesilmesinden sonra düşmüştü.

Yaşanan ekonomik krizin Rusya için çok önemli olan petrol ve doğal gazdan gelen gelirlerin düşmesine sebep olduğunu belirten siyaset uzmanları, Kremlin'de krizin siyasi sonuçlarının doğuracağı halk tepkisini, kontrol etmek için bazı planlar yaptığını belirttiler.

Bu planlara göre, Rusya'da güvenlik güçleri, halk protestolarını daha sert bir şekilde önleyecek, ayrıca Putin'in yaşanan krizden daha çok etkilenmemesi için kendisi, Devlet Başkanı Medvedev'e göre arka planda kalacak.

Bu şekilde, kriz döneminde oluşacak sosyal protestoların Putin'i hedeflenmesinin önüne geçilebilecek, krizin dinmesi durumunda ise Putin tekrar daha aktif hale gelerek devlet başkanlığı koltuğunu Medvedev'den alacak. Sonuç olarak Putin, Rusya'yı krizden kurtaran kişi olarak tekrar siyaset sahnesine güçlü bir şekilde dönmüş olacak.