Peki ya abluka?

Obama, ABD’de yaşayan Kübalılar’ın adaya seyahat ve para göndermelerinin önündeki bazı kısıtlamaları kaldırdı. Fidel Castro değişimler için "Olumlu, fakat asgari" derken, Obama'nın Küba'ya dönük ablukaya dair tek kelime etmemesi dikkat çekti.

soL (DIŞ HABERLER) Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama'nın, Küba'ya seyahat ve para gönderilmesi hususlarında kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Fakat bu değişimler, yalnızca ABD'de yaşayan Kübalılar'ı etkiliyor.

Daha önce, ABD'de yaşayan Kübalılar ailelerini ancak yılda bir defa ziyaret edebiliyor, ailelerine senede en fazla 1200 dolar nakit para gönderebiliyorlardı. Yeni kararla birlikte bu kısıtlamalar kalkmış bulunuyor.

Fakat diğer ABD vatandaşları için herhangi bir değişim söz konusu değil, yani Küba'ya seyahat etmek için üçüncü bir ülke üzerinden, pasaportuna vize bastırmaksızın adaya gitmek zorunda olan ABD'liler, dönüşlerinde Küba'ya giderek suç işledikleri bahanesiyle yargılanabilirler.

İki ülke arasında doğrudan uçuş olmaması, pratikte ABD'deki Kübalılar'ın da adaya gitmek için üçüncü bir ülke üzerinden aktarma yapmasını zorunlu kılıyor. Beyaz Saray, bu durumu da değiştirebileceklerini ve doğrudan uçuş başlatabileceklerini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklama, bu hafta Trinidad ve Tobago'da gerçekleşecek olan Amerikalar Zirvesi'nin öncesine denk geldi. Küba'nın ABD'nin baskısı yüzünden davet edilmediği zirveye katılan Latin ülkeleri liderlerinin hemen hemen hepsi, Küba'ya yönelik ablukanın kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

"Ablukadan tek kelime bahsetmiyor"
Oysa Obama'nın hem daha önceki konuşmalarında, hem de bu yeni kararlarda ablukadan bahsetmemesi dikkat çekiyor. Fidel Castro, bu durumu "Ablukadan tek kelime bahsetmedi" başlığıyla kaleme aldığı makalesinde vurgularken, ABD'yle görüşmeye hazır olduklarını ve birbirinin egemenliğine saygı gösteren iki ülke olarak ilişkileri normalleştirmek istediklerini söyledi.

Obama'nın çabalarını "olumlu, fakat asgari" olarak nitelendiren Castro, Küba'nın her zaman direndiğini, kimseye el açıp yalvarmayacağını, Latin Amerika'nın kardeş halklarıyla işbirliği içerisinde mücadelesini sürdüreceğini söyledi.