"Osmanlı tanımı dış politikayı sınırlandırdı"

Habertürk kanalında konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD gazetelerinde "Osmanlı" benzetmesinin yapıldığının hatırlatılması üzerine "Uyguladığımız dış politikayı 1-2 kelimeye sıkıştırmayı doğru bulmuyorum" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanı Ali Babacan ABD gazetelerinde "Osmanlı" benzetmesinin yapıldığının belirtilmesi üzerine "Uyguladığımız dış politikayı 1-2 kelimeye sıkıştırmayı doğru bulmuyorum" dedi.

Osmanlı İmparatorluğunun hakim olduğu bölgelerin, şu anda tarihi ve kültürel bağların güçlü olduğu bölgeler olduğunu söyleyen Babacan, ancak dış politikanın sadece eski Osmanlı coğrafyasıyla sınırlı kalan bir politika olmadığını belirtti. Babacan, Türkiye'nin bugün AB sürecinde olan bir ülke olduğunu, diğer yandan Sahra Altı Afrika'yla, Hindistan'la, Güney Doğu Asya'yla çok daha yakından ilgilendiğini belirtti.

Babacan ayrıca, Türkiye'nin dış politikadaki çabalarının ekonomik sonuçları da olduğunu, iş adamları için fırsatlar doğurduğunu, ticareti artırdığını bildirdi.

Habertürk kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Ilımlı İslam gibi tabirlerin, Türkiye'ye ya da başka ülkelere etiket yapıştırmaya çalışan kişilerin uydurduğu tabirlerden olduğunu" söyleyerek, "İslamın şöylesi böylesi olmaz, İslam tektir" dedi.

ABD'nin yeni yönetiminin henüz pek çok konuyla ilgili nihai kararı almasa da çalışma stili olarak, daha çok dinlediğini, tavsiye aldığını ve müttefikleriyle daha yakın bir işbirliği içinde olma çabası içinde olduğunu belirten Babacan, "Tüm politikalar gözden geçirildikten sonra, yeni yönetim, Afganistan'da bunu yapacağım, İran'la ilgili şöyle bir adım atacağım, Irak'ta bunu yapacağım, Orta Doğu'da şu politikayı izleyeceğim dedikten sonra, tabii biz daha doğru bir yorum, değerlendirme yapabiliriz. Ama şu ana kadar bizimle olan temaslardan, yakın diyalog çabasından memnunuz" dedi.

Babacan ABD'nin Türkiye'ye ilgisi olduğunu belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyaretini ve ABD Başkanı Obama'nın Nisan'da Türkiye'ye gelecek olmasını, bu ilginin sinyalleri olarak gördüklerini bildirdi.