Nazım'ın Küba Seyahati'ne Jüri Özel Ödülü

20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde, Jüri Özel Ödülü Nâzım'ın Küba Seyahati'nin oldu. "Sonbahar", "En iyi Film" ve "En iyi Yönetmen" kategorilerinin de aralarında bulunduğu 7 dalda ödül kazandı.

soL (HABER MERKEZİ) 20. Ankara Uluslararası Film Festivali ödülleri açıklandı. Yönetmenliğini Çağrı Kınıkoğlu ve Gloria Rolando'nun yaptığı film, 12-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen 20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ''Seçiciler Kurulu Özel Ödülü''ne layık bulundu.

Nâzım Hikmet'in 1961 yılında Küba'ya yaptığı ziyarete odaklanan film, bir yandan bu seyahati sırasında Nâzım'la tanışan önemli Kübalı aydınların tanıklıklarıyla ilerlerken, diğer yandan da, daha önce bilinmeyen bir kayıttan, Nâzım'ın kendi sesinden "Havana Röportajı" dizeleriyle, devrimin ilk yıllarının coşkusunu ve heyecanını perdeye taşıyor. Küba ve devrimin Nâzım'ı, Nâzım'ın da Kübalı sanatçıları derinden etkilediği içten ve yoldaşça bir kucaklaşmanın hikâyesini anlatıyor.

20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde, ''En iyi Film'' ve ''En iyi Yönetmen'' kategorilerinin de aralarında bulunduğu 7 dalda ödüller ''Sonbahar''a gitti.

Festival Başkanı Can Özgün, Kızılay Büyülü Fener'de düzenlediği basın toplantısında, akşam yapılacak törenle ödüllerin sahiplerine verileceği bilgisini verdi.

''En İyi Film Ödülü'', ''ideallerin yok edildiği çağımızda evrensel sorunların en başatı olan bireyin 'bireyselleştirme yalanıyla' tek tipe dönüştürülüp yok edilişine 'ölüme yatarak' karşılık veren bir kaybedenin hikayesini, şiirsel bir sinematografiyle anlattığı'' için Özcan Alper'in ''Sonbahar'' filmine oy birliğiyle verilmesi kararlaştırıldı. ''Sonbahar'', ''Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü''nü de kazandı.

''En İyi Yönetmen Ödülü'' ile ''Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü'' de sinematografik başarısı nedeniyle ''Sonbahar'' filminin yönetmeni Özcan Alper'e gitti.

''Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü'' ve ''Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü''nü ise, ''geleneksel kurallara baş kaldıran bir kadının sevgiyi bulma çabası etrafında geliştirdiği evrensel bir temayı minimalist bir sinema anlayışıyla anlattığı'' gerekçesiyle Cemal Şan'ın yönettiği ''Dilber'in Sekiz Günü'' aldı.

''Ulusal Uzun Film Yarışması'' kapsamında verilen diğer ödüllere layık görülenler şöyle:
-''En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'' ''Dilber'in Sekiz Günü'' filmindeki rolüyle Nesrin Cavadzade'ye,

-''En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'', ''Dilber'in Sekiz Günü'' filmindeki başarısıyla Fırat Tanış'a,

-''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'', ''Sonbahar''daki performansıyla Megi Kobaladze'ye,

-''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'', ''Gökten 3 Elma Düştü'' filmindeki oyunculuğuyla İsmail Hacıoğlu'na,

-''En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'', ''Sonbahar'' filmindeki görüntü yönetimiyle Feza Çaldıran'a,

-''En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'', ''Devrim Arabaları'' filmindeki sanat yönetimiyle Veli Kahraman'a,

-''En İyi Özgün Müzik Ödülü'', ''Dilber'in Sekiz Günü''ndeki müzik anlayışıyla Nail Yurtsever, Engin Aslan ve Cem Tuncer'e,

-''En İyi Kurgu Ödülü'', ''Sonbahar'' filmindeki kurgu anlayışıyla Thomas Balkenhol'a.

Bunun yanında, ''Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü''nü ''Fırtına'' filmindeki performansıyla Cahit Gök ve ''Dinle Neyden'' filmindeki rolüyle Metin Hara paylaşacak. ''Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü''nü ''Gökten 3 Elma Düştü'' filmindeki rolüyle Toprak Sağlam, ''Umut Veren Yeni Yönetmen ve Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü''nü ''Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım?'' yapıtıyla İsmail Necmi aldı.

''Seçici Kurul Özel Ödülü'', ''içinde yaşadığımız politik coğrafyanın gerçeklerine göbekten bağlı olması nedeniyle sınır tanımayan kırık bir aşk hikayesini, belgeselci refleksi ve yalın bir sinema dilini kaynaştırarak anlattığı'' gerekçesiyle Hüseyin Karabey'in ''Gitmek'' adlı yapımına verildi.

''Ulusal Belgesel Yarışması'' bölümünde Seçici Kurul adına ödülleri açıklayan Candan Murat Özcan, Yasemin Alkaya'nın ''Yaşam Arsızı'' adlı filmi ikincilik, Can Candan'ın ''3 Saat'' filmi üçüncülük ödülüne, Çağrı Kınıkoğlu ve Gloria Rolando'nun ''Nazım'ın Küba Seyahati'' de ''Seçiciler Kurulu Özel Ödülü''ne layık bulunduğunu açıkladı.

Amatör kategoride ise Serdar Güven'in ''Alamet'in Üstüvane'' yapımı birinci, Rodi Yüzbaşı'nın ''Mezra Ezidiya'' adlı filmi ikinci, Belgin Cengiz ve Oğuz Karabeli'nin ''Kağıt Hane'' adlı eserleri üçüncü oldu. ''Seçici Kurul Özel Ödülü''nü Emre Yalgın'ın yönettiği ''Pembe Gri'' aldı.