Muntazar El Zeydi için karar günü

Bush'a ayakkabı fırlattığı için tutuklu yargılanan Iraklı gazeteci hakkında bugün hüküm verilecek.

soL (Haber Merkezi) Muntazar El Zeydi'nin davasına bakan hakim Dıya El Kinani, yaptığı açıklamada, bugün yapılacak duruşmada hüküm verileceğini belirtti. El Kinani, El Zeydi'nin Irak'ı ziyaret eden yabancı bir ülkenin devlet başkanına saldırma suçundan hüküm giyeceğini ve mahkemenin vereceği karar hakkında bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

Bugünkü duruşmanın herkese açık olacağını kaydeden El Kinani, "Muntazar El Zeydi'nin, Iraklı Avukatlar Sendikası Başkanı Dıya El Sa'di başkanlığındaki, yaklaşık 30 avukatın yer aldığı savunma heyeti tamamen Iraklılardan oluşuyor. Ayrıca El Zeydi'nin sağlık durumu, kardeşinin iddia ettiği gibi değil, son derece sağlıklı" dedi.

El Kinani, Irak yargısının bağımsız olduğunu, hiç kimsenin tesiri altında olmadığını ve Başbakan Nuri El Maliki'nin gazeteci El Zeydi konusunda kendilerini aramadığını ve herhangi bir talepte bulunmadığını kaydetti.

El Zeydi'nin pişmanlık duyup duymadığının sorulması üzerine hakim El Kinani, "Daha önce yaptığımız sorgulamada El Zeydi pişmanlık duymadığını dile getirmişti. Bu eylemi 2007 yılında Bush'un Ramadi'ye yaptığı ziyarette gerçekleştirmek istediğini ama o zaman başarılı olamadığını ve bu eylemi planlı yaptığı için bir pişmanlık duymadığını söylüyor" dedi.

Bu arada Muntazar El Zeydi'nin kardeşi Meysem El Zeydi, Irak adaletine güvenlerinin sonsuz olduğunu ve mahkemenin Irak halkını üzecek bir karar vereceğini tahmin etmediklerini, kararın ağır olması halinde savunma heyetinin temyize gideceğini söyledi.

Muntazar El Zeydi'nin bir Avrupa ülkesine sığınma talebinde bulunduğu yönünde medyada çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Meysem El Zeydi, bu haberlerin tamamen asılsız olduğunu belirterek, ağabeyinin kendisine, "Ben Irak'ta doğdum, Irak'ta yaşadım ve Irak'ta yaşamaya devam edeceğim. Ben bu eylemi Irak ve Iraklılar için yaptım" dediğini kaydetti.

(AA)