Morales'in grevi kongreyi yendi

Bolivya Kongresi, sağcı üyeler tarafından geçmesi engellenen seçim yasasını geçirdi. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in kongreyi protesto etmek için sürdürdüğü açlık grevini bitirdiği belirtiliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, seçim yasasının Bolivya Kongresi'nden geçmesinin ardından, kongreyi protesto etmek için başladığı açlık grevini bitirdiğini açıkladı.

Parlamentoda azınlıkta olan muhalefetin kongredeki çoğunluğunu kullanarak yasama sistemini tıkamasıyla başlayan kriz böylelikle bertaraf edilmiş oldu. Morales'in tıkanmayı yeni Bolivya Anayasası'nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak bir kararname ile çözmek yerine kongreyi açlık greviyle dize getirmiş olması ise büyük bir siyasi zafer olarak niteleniyor.

Bolivya'da muhalefetin kontrolündeki senato, Ocak ayında seçmenler tarafından kabul edilen ve Morales'in lehine anayasal reformları da içeren seçim yasasını onaylamamıştı. Seçim yasası, seçmen kayıtlarının güncellenmesi, yurtdışındaki Bolivyalıların oy kullanmasına olanak sağlanması ve kongredeki sandalye sayısı gibi konuları kapsıyor.

Yeni seçim yasasına göre Bolivya'da 6 Aralık'ta genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimi yapılacak. Seçimleri Morales'in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bolivya'da sağcı vekiller ve kongre üyeleri, hem Parlamentoda hem de Kongre'de oturumlar sırasında salonu terk ederek görüşme ve oylamaları kilitliyor, böylelikle Morales'in önderliğinde yürütülen halkçı hareketin yasama ayağını sekteye uğratıyorlardı.

Fidel destek vermişti
Fidel Castro görüşlerini aktardığı yazısında Morales'in seçim yasasına dair zafer kazanacağını ve bunun engellenemeyeceğini belirtmişti.

Fidel Castro, Morales'in açlık grevinin dördüncü gününde gerçekleştirdiği sakin ve etkileyici açıklamalarla büyük bir zafere doğru gittiğini ve muhalefetin Morales'e karşı artan ulusal ve uluslararası destek karşısında direnemeyeceğini ve anlaşma yapmak zorunda olacağını belirtmişti.