Milyonlarca işçi 1 Mayıs günü alanlardaydı

Uluslararası emek ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta tüm dünyada milyonlarca işçi alanlara çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Uluslarası emek ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta milyonlarca işçi alanları doldurdu.

15 yaşındaki Alexis Grigoropoulos'un öldürülmesinin ardından çıkan olaylar nedeniyle gergin geçmesi beklenen Yunanistan'daki 1 Mayıs barışçıl bir gösteriye sahne oldu. Hükümetin uyguladığı neo liberal politikaları protesto eden yaklaşık 10 bin kişi Başkent Atina'da yürüyüş yaptı.

Fransa tarihinin en kitlesel 1 Mayıs'larından birine sahne oldu. Ülkedeki sendikaların ilk kez bir araya geldiği bu yılki 1 Mayıs'ta 1 milyon işçi yürüdü. Ülkenin farklı bölgelerinde 260 kadar eylem yapılırken, işçilerin hedefinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy vardı. İşçiler "bankerler için para ödemeyeceğiz" derken gündeme gelen kamu hastaneleri ve okullarının reform paketi de kitlesel olarak protesto edildi.

Avrupa Birliği ülkeleri içinde en yüksek işsizlik oranına sahip olan (yüzde 17) İspanya'nın başkenti Madrid'de 65 bin işçi yürürken, ülkenin başka bazı önemli kentlerinde de 1 Mayıs kutlandı.

İtalya'da sendika liderleri 1 Mayıs'ı Roma'da değil, deprem felaketi yaşayan l'Aquilla'da kutladı. Böylelikle bir gecede işlerini yitiren binlerce insanla dayanışmalarını göstermeye çalışan göstericiler, Silvio Berlusconi hükümetinin ekonomik politikaları kadar, deprem zamanındaki yardım skandalını da protesto etti.

Almanya'da 30 Nisan akşamı bazı kentlerde çatışmalar yaşanırken 1 Mayıs sakin geçti. DGB Konfederasyonu binlerce kişiyi Berlin ve önemli bir sanayi kenti olan Hamburg'a topladı. Ülke çapında 400 gösterinin yapıldığı belirtilirken bin kadar Tamil, Frankfurt'taki 1 Mayıs'a katılarak Sri Lanka hükümetini protesto etti.

Rusya'da sokaklar 400 bin işçi tarafından dolduruldu. Moskova'daki yürüyüş Karl Marks heykelinden başlarken, Petersburg'da da 1 Mayıs kutlandı. Göstericiler Putin yönetiminin yoksulları umursamayan ekonomi politikalarını hedef alırken, Sovyetler Birliği'ne duyulan özlem ifade edildi.

Pakistan'da 1 Mayıs kutlamaları bütün önemli kent merkezlerinde kutlandı. Ayrıca Taliban yönetiminin şeriat kuralları ile yönetmeye başladığı Peşaver gibi kentlerde de işçiler 1 Mayıs'ta alanlardaydı.

Filipinler'de işsizliğin hızla tırmanmasını protesto eden ve iş güvencesi isteyen 7 bin işçi meydanlardaydı. Özellikle kadın işçilerin yoğun katılımana sahne olan ülkede günden güne eriyen maaşlara müdahale edilmesi istendi.

Güney Kore'de 16 bin işçi Başkent Seul'de toplandı. İş ve iş güvencesi isteyen İşçiler Başbakan Lee Myung hükümetinin neo liberal politikalarını protesto etti.

Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Hindistan Komünist Partisi, Hindistan Sendikalar Konfederasyonu ve Bütün Sendikaların Kongresi tarafından organize edilen 1 Mayıs'a binlerce işçi katıldı. Coşkulu geçen 1 Mayıs'ta Hint işçileri Tamil Nadu hükümetine "sendikal haklarımıza dokunma" dedi.

Japonya'da sendikaların çağrısına uyan 36 bin işçi Başkent Tokyo'yu doldurdu.

İsrail'in kanlı saldırısına sahne olan Gazze ise en anlamlı 1 Mayıs'a sahne oldu. "İş fırsatlarının" yokedilmesine direnen Gazze'de özellikle kadınlar 1 Mayıs'ta sokağa çıktı.