MEHA işçileri LC Waikiki önündeydi

LC Waikiki’ye üretim yapan MEHA Tekstil fabrikası önündeki çadırda direnişlerini sürdüren işçiler, Mecidiyeköy’deki LC Waikiki mağazası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, MEHA tekstilin neden olduğu hak gasplarının sorumlusunun asıl iş veren durumundaki LC Waikiki olduğunu vurguladı.

soL (HABER MERKEZİ) Çalıştıkları fabrikanın kapatılmasının yanında patron tarafından üç aylık mesai ücretlerine, aylık asgari geçim indirimine ve kıdem tazminatlarına el konulan MEHA işçileri, direnişlerini MEHA Tekstil'in mal ürettiği LC Waikiki mağazası önünde sürdürdü. Mecidiyeköy'deki LC Waikiki önünde saat 11.30'da bir araya gelen MEHA işçilerine destek olmak üzere, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Nakliyat-İş, Genel-İş, Sosyal-İş yöneticilerinin yanı sıra Sabah-ATV Grubu'nda grevlerini sürdüren gazeteciler de eylem alanında bulundu.

İşçiler "Ücret, Fazla Mesai, Tazminat Hakkı Gasp Edilemez", "Yaşasın Meha Tekstil Direnişimiz", "LC Waikiki-Meha Tekstil Direnişçi İşçileri" yazılı pankartlar taşırken, "Yılgınlık Yok, Direniş Var", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Krizin Faturası Patronlara", "Tencere Boş, Tava Boş, LC Waikiki İçin Hava Hoş" sloganlarını attılar.

"Sorumluluk unutulursa Türkiye çapında eylemlere başlarız"
Eylemde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi MEHA işçilerinin yaşadığı süreçle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Çelebi, DİSK'in mağdurların, yoksulların ve açlığa terk edilenlerin yanında olduğunu belirtirken, MEHA patronunun, işçilerinin ihbar ve kıdem tazminatları ile ücretlerini gasp ederek işçileri sokağa attığını hatırlattı.

DİSK olarak MEHA işçilerinin direniş sürecinde yanlarında olduklarını belirten Çelebi, işçilerin haklarını kazanana kadar omuz omuza mücadele edeceklerini vurguladı. Taşeron şirketlerin günü gün etmekten başka anlayışının olmadığını ifade eden Çelebi, LC Waikiki'nin uluslararası ILO sözleşmelerine göre, üretim yaptırdığı şirketlerdeki haklarını, çalışma koşullarını ve sosyal güvencelerini denetlemesi gerektiğini söyledi.

LC Waikiki Genel Müdür Yardımcısı'nın kendisine işçilerin durumundan şirketin sorumlu olmadığı ve ne gerekiyorsa yapılacağı yönünde mektup yollandığına dikkat çekerek, "Biz diyalogdan kaçmıyoruz. Bu süreç dediğiniz gibi tamamlanmaz ise buradan Türkiye'nin her yerindeki LC Waikiki mağazalarında eylemler düzenleyeceğiz" dedi. Çelebi son olarak Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in halkın refah durumu yerinde sözlerine gönderme yaparak bir buçuk aydır işçilerin maaşları ve diğer hakları için çadırda mücadele ettiğine dikkat çekti.

Açıklamanın ardından işçiler ve sendikacılar mağaza önünde yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından protesto, ıslıklar ve alkışlarla sona erdi.

Sabah-ATV işçilerine destek ziyareti
Eylemin ardından MEHA işçileri Sabah - ATV'de grevlerini sürdüren gazetecilere destek ziyaretinde bulundu. Otobüslerle grevin gerçekleştirildiği Balmumcu'daki Sabah-ATV binası önüne hareket eden işçiler, "ATV İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganlarıyla gazetecilerle bir araya geldiler.

Burada MEHA işçileri adına konuşan işçi Bülent Erdoğan, direnen işçilerin yalnız olmadığını her zaman, hep bir ağızdan dile getirdiklerini vurgulayarak bugün Sabah-ATV işçilerine destek ziyaretinde bulunmanın önemine dikkat çekti. Ne LC Waikiki patronunun, ne de Sabah-ATV Grubu patronu Çalık'ın bir birinden farklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin bir çok yerinde devam eden direnişlerin hak kazanımıyla sonuçlanmasıyla patronların daha dikkatli davranmalarının sağlanacağını belirtti. Erdoğan konuşmasının sonunda işçilere dayanışma çağrısında bulundu. Erdoğan'ın ardından DİSK Nakliyat iş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun yaptığı konuşmanın ardından destek ziyareti sona ererken, MEHA işçileri Gaziosmanpaşa'daki direniş çadırına hareket etti.